petak, 17. srpnja 2015.

LCHF - kako prilagoditi jelovnik za mršavljenje


Najjednostavniji, najprirodniji i najučinkovitiji način za skidanje kilograma je ketogena dijeta ili strogi LCHF jer prirodno smanjuje apetit i osjećaj gladi.

Ako ste ozbiljni u namjeri da se zauvijek riješite suvišnih kilograma, tada prvi cilj treba biti ZAUZDAVANJE APETITA, jer ako u tome ne uspijete, kad-tad ćete prekinuti dijetu i vratiti se starim navikama. Kada uz LCHF dijetu zauzdate apetit, količina hrane i učestalost obroka se spontano smanjuju, bez nekog posebnog nastojanja. Je li vam lakše jesti manje zato što se suzdržavate, odričete i gladujete ili je lakše jesti manje zato što niste gladni, što vam se ne jede i što ne mislite na hranu? U tome je velika, velika razlika i jedan zaista oslobađajući osjećaj.

Najbolji način za zauzdavanje apetita je ketogena dijeta ili strogi LCHF, odnosno LCHF s unosom od oko 30-40 grama ugljikohidrata dnevno.

Jelovnik za one koji tek počinju sa LCHF i za one koji su već duže na ovoj prehrani nije isti. Prvo vrijeme se jede više i češće, dok se tijelo ne adaptira na keto i masni pogon. Ovo može potrajati par tjedana. U tom periodu ne trebate se ograničavati s količinom hrane, ali je vrlo važno da birate namirnice.

Nakon par tjedana osjetit ćete da više niste tako često gladni i primjetit ćete da ste siti s manjom količinom hrane. Obratite pažnju na to, slušajte svoje tijelo, jer je to vrlo bitno ako želite imati rezultate. Jesti nešto samo zato što je na listi ”dozvoljeno” i grickati između obroka i onda kad niste gladni – ne funkcionira ako želite skidati kilograme. Iako na LCHF ne računamo kalorije, ipak je u konačnici važna količina hrane koju unosimo u organizam. Ako jedete previše, tijelo jednostavno nema razloga sagorijevati nataložene masnoće, bez obzira bili u ketozi ili ne.

Zapravo se sve svodi na dobro staro: ”jedite kad ste gladni i prestanite jesti kad više niste gladni i nemojte se prejesti”. Drugim riječima: ne jedite ako niste gladni. Dakle, ako ste na početku gladni 5 puta dnevno, jedite 5 puta dnevno, ali neka obroci budu LCHF. Držite se konkretne, kod kuće pripremljene hrane i izbjegavajte stvari za grickanje tipa bademe i sireve, jer to zna vući na još tako da se pojede puno više nego što vam treba. Kad nakon par tjedana osjetite da vam se apetit stabilizira, da više niste toliko često gladni – poslušajte tijelo. Ako će vam tada biti dovoljna dva obroka dnevno, odlično, neka budu dva obroka. Nije istina da moramo jesti 5 ili 6 puta dnevno. Ono što je bitno je da kad jedemo, to bude prava, nutritivno bogata hrana a ne nutritivno siromašne prerađevine prepune kemijskih aditiva.

Doručak može biti nešto od navedenog, ali slobodno prilagodite sebi, sve je okej dok birate LCHF namirnice.
Počnite dan mlakom limunadom.
- Jaja na razne načine, sa ili bez suhog mesa/domaće kobasice, omlet s gljivama i povrćem, jaja s avokadom i sl.;
- LCHF kruh od dozvoljenih sastojaka s maslacem, kajmakom, pancetom ili domaćom jetrenom paštetom;
- Ako ujutro volite kašice, možete je napraviti od kefira sa 1-2 žlice chia ili lanenih sjemenki, par žlica ribanog kokosa, s cimetom npr. Ili nasjeckajte unutra bademe, orahe, pospite suncokretovim sjemenkama, ili dodajte šumsko voće ili avokado;
- Ako volite smoothije, ubacite u blender kefir, žumanjak, mljevene bademe, nešto povrća i šumskog voća;
- Ako ujutro niste gladni možda vam je dovoljan egg yolk cappuccino ili bulletproof kava;
- Popijte i malo kefira (domaćeg, kojeg radite s kefirnim zrncima), crijeva će vam biti zahvalna.

Ručak: sve što znate skuhati i pripremiti od mesa, ribe, povrća i dozvoljenih masnoća. To mogu biti juhe, variva, gulaši, pečeno, prženo ili grilano, lešo ili dinstano, kako god vam drago. Komad mesa, peradi ili ribe veličine vašeg dlana ili šake je umjereni unos proteina. Volumen obroku dat će povrće, a sitost će dati prirodne masnoće s kojima ste pripremali hranu. Neka jedna trećina tanjura bude protein (meso, riba) a dvije trećine povrće, uz to masnoća na kojoj ste spremali hranu ili nadodajte masnoću ako je jelo ”suho”. Npr. preko šnicle ili ribe možete dodati par žlica domaće majoneze ili umaka koji ste napravili od maslinovog ulja, maslaca, žumanjaka i začinskog bilja.

Juhe su odličan dio ručka. Lijepo pripreme želudac za probavu konkretne hrane a možete ih napraviti od svačega. Koristite često temeljac - juhu skuhanu od kostiju.

Umjesto krumpira, tjestenine, riže i drugih škrobno-glutenskih priloga, pripremajte povrće. Birajte ono s malim udjelom ugljikohidrata, kao što su blitva, špinat, tikvice, raštika, kupus, kelj, brokula, patlidžan, krastavci, zelena salata, rotkvice itd.

Ako ste u vrijeme ručka na poslu i ne možete kuhati, snađite se drugačije i ponesite nešto od kuće. Ako radite do kasno poslijepodne, onda vam je vjerojatno glavni kuhani obrok već u vrijeme večere. U tom slučaju možete kad kuhate obrok, ostaviti jednu porciju za ponijeti sutradan na posao.

Večera: ako ste jeli kuhani ručak, za večeru možete pojesti što vam je ostalo od ručka. Ili napravite veliku salatu i narežite malo sira i pancete. Ili napravite neko brzo jelo s jajima, popečke s tikvicama ili palačinku od dozvoljenih sastojaka. Ili pojedite kefir sa sjemenkama.

– Ali koliko pojesti, gdje su količine?  pitat će oni naviknuti na instant dijete. Odgovor je gore  jedite dok ne osjetite da više niste gladni, bez da se prejedete. To je individualno i ovisi u kojoj ste fazi, jeste li na šećernom ili masnom pogonu, koliko ste krupni ili sitni, koliko se trošite itd. Pratite slijedeće smjernice i nećete pogriješiti: 

Povrće: sačinjava volumen obroka, a trebate ga i zbog drugih stvari: vitamina, minerala i raznih fitonutrijenata, te zbog vlakana kojima hranite svoje crijevne bakterije. Nemojte preskakati povrće i nemojte se bojati ugljikohidrata u njemu, jer ih ono nema puno. Npr. 300 grama tikvica ima 7,5 g UH, 300 grama zelene salate 3 g UH, 300 grama blitve ima 4,5 g UH i 300 grama krastavaca 4,5 g UH. Dakle slobodno jedite kilogram povrća dnevno, nećete preći 20 g UH (pogledajte malo u tablice sadržaj UH).

Meso, perad, riba, divljač: jedite kao obično, najmanje za jedan obrok u danu, a može i za dva obroka, porciju veličine dlana ili šake vlastite ruke, to je umjerena količina. Ribu jedite 2-3 puta tjedno.

Iznutrice: jedite 1-2 puta tjedno, kako biste nadomjestili vitamine i minerale u lako dostupnom obliku.

Jaja: možete jesti svakodnevno. Ne brinite, od jaja vam se neće podignuti kolesterol, niti će vam se začepiti krvne žile. Ali, to već sigurno znate kad ste krenuli s LCHF.

Orašasti plodovi i sjemenke: jedna mala šalica od crne kave dnevno (1 dl) ili jedna vlastita šaka. Da li ćete ih pojesti onako ili samljevene u smoothiju ili u kruhu, izaberite sami.

Voće: šumsko (bobičasto) voće 2-3 puta tjedno po jedna šalica (od 2,3 dl, ona za cappuccino). Limun svaki dan. Za ostalo voće se strpite dok skidate kilograme, neće to dugo trajati. Kad postignete željenu tjelesnu težinu moći ćete jesti voće.

Mliječni proizvodi: vrlo umjereno, što manje to bolje. Tu i tamo po koja šnita tvrdog sira (ne svaki dan), punomasno kiselo vrhnje ili mileram po koja žlica u pripremi hrane (npr. musaka s tikvicama, složenci od povrća i sl.) ali ga nemojte jesti onako. 

Mlijeko izbacite u potpunosti! Iako ima malo ugljikohidrata, jako diže inzulin. Ako morate zabijeliti kavu, dodajte malu žličicu vrhnja za šlag (samo od mliječne masti kao što je npr. Zbregov, nikakvi Hula, Hopla i slični šlagovi od biljnih masti sa šećerom), ali i ovoga vrlo malo jer kupovna vrhnja sadrže karagene koji su štetni. Najbolji izbor je egg milk za kavu (žumanjak, žlicu maslaca i žlicu kokosovog ulja izmiksajte s malo vruće vode i to vam je najbolje mlijeko za kavu). 

Kefir slobodno uzimajte, ali samo onaj iz kućne radinosti kojeg radite uz pomoć kefirnih zrnaca. S kupovnim jogurtima se strpite dok ne smršavite, poslije ćete ih moći konzumirati. Dakle s mliječnim vrlo štedljivo, ali kefir i maslac su okej.

Masnoće: slobodno koristite maslac, maslinovo ulje, svinjsku mast za pripremu hrane. I druge životinjske masti su okej, kao pačja, gušća i kokošja mast. Kokosovo ulje je izvrsna namirnica koja čak i potiče mršavljenje.

Ne jedu se žitarice (nikakve), niti brašna žitarica, mahunarke, šećer, margarin ni industrijska ulja, industrijske prerađevine. Ponekad se možda mora posegnuti za nekom prerađevinom, pa tu i tamo može biti prihvatljiva tunjevina i sardina iz konzerve ili neka bolja šunka od cijelog komada mesa bez pojačivača okusa.

Detaljnu listu namirnica naći ćete ovdje: LCHF mršavljenje bez gladi

U prvoj fazi, nekih 2-3 tjedna, nema veze ako jedete više i češće. Bitno je birati namirnice, paziti strogo na unos ugljikohidrata, da bi vam se tijelo adaptiralo na keto i masni pogon. A onda ste na konju. Više nema gladi, dobivate priliv energije, kako tjelesne tako i mentalne i kilogrami se tope bez da gladujete. Tada će vam biti dovoljna dva konkretna obroka dnevno i jedan mini obrok, npr. ručak i večera a doručak samo egg milk kava, ili doručak i ručak a večera samo kefir, ili doručak i večera a ručak neka sitnica.

Na ketogenoj dijeti između obroka, ili kasno navečer nakon što ste večerali – gladi nema. Zaboravite ”grickanje”, jednostavno zaboravite na to. Nema veze jesu li to LCHF grickalice kao bademi, sjemenke, čvarci, sir… To sebi mogu priuštiti vitke osobe i djeca koja rastu, vi ne. Isto je i s LCHF kolačima i slasticama. Istina je da su zdravi, istina je da se od njih nećete udebljati, ali nećete ni smršaviti. Tijelo treba potrošiti svu tu silnu energiju koju unosite, plus onu koju nosite u obliku masnih naslaga oko struka. Ako baš morate pojesti LCHF kolač, onda neka to povremeno bude obrok s čašom kefira, a ne desert nakon obilatog obroka.

Ako želite ubrzati proces mršavljenja, uvedite isprekidani post IF (Intermittent fasting) ili produženi noćni post. Najlakše je to učiniti tako da izbacite doručak ili večeru, što vam je lakše, par puta tjedno. Dakle, jedete doručak i ručak i onda ništa osim vode, čaja i kave bez dodataka do sutra ujutro. Ili, ako vam je lakše preskočiti doručak, ne jedite i ne pijte ništa osim vode, čaja i kave bez dodataka do ručka, tada ručajte, navečer večerajte. Osim što pomaže mršavljenju, svaka vrsta posta ili smanjivanje unosa hrane je odlično za zdravlje i produžava život.

Pijte vodu! Ako mislite da ste između obroka gladni, vjerojatno ste samo žedni. U vodu možete dodati malo iscijeđenog limuna ili jabučnog octa, ili napravite ledeni čaj. Izbjegavajte zaslađivače, najpametnije je odviknuti se od slatkog okusa. Potreba za slatkim može značiti da ne unosite dovoljno masnoće, pa radije umjesto nečeg slatkog uzmite žličicu maslaca, smirit će vas. Potreba za jedenjem i kad nismo gladni može biti dosada ili potreba za nečim što nema veze s hranom. Pokušajte osvijestiti o čemu se radi i poraditi na tome.

Suplementi nisu potrebni zdravim ljudima. Na LCHF jedemo nutritivno bogate namirnice koje sadrže sve što nam treba. Ako ne jedete ribu redovno (2-3 puta tjedno) preporučam fermentirano ulje jetre bakalara radi esencijalnih masnih kiselina omega 3 (EPA i DHA) i vitamina D i A. Eventualno vam može nedostajati magnezija, pogotovo na početku LCHF, pa uzmite neki kvalitetniji suplement. (Situacija je drugačija kod osoba koje nisu u potpunosti zdrave, kod njih sigurno ima nedostataka vitamina i minerala, ali o tome drugi put.) 

Zaključak: Iako smatram da LCHF nije dijeta nego način prehrane, ipak moram priznati da je za mršavljenje potreban stroži režim i poštivanje nekih pravila. Ako se previše opustimo u smislu da količinski jedemo previše i prečesto i grickamo između obroka samo zato što je nešto po LCHF "dozvoljeno" - nećemo gubiti kilograme. Dakle, način prehrane za osobe s viškom kilograma i za one vitke bitno je drugačiji. No, uz LCHF dolazi do prirodnog suzbijanja apetita radi čega ne osjećamo glad i zato je LCHF jedini prirodan i održiv način za skidanje kilograma na duže staze.

Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja iz knjige Istine i laži o hrani i pridružite se tisućama zadovoljnih osoba koje su prateći savjete iz knjige trajno izgubile suvišne kilograme, uz bitno poboljšanje zdravlja i vitalnosti.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.


Broj komentara: 99:

  1. Da li je dozvoljen jogurt?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisi od razloga izmjene nacina zivota/ishrane

      Zdravstveni razlozi (dijabetes/metabolni sindrom/alergije/emotivno prejedanje) ?

      Estetski razlozi (grami i milimetri) ?

      Godine? Spol? Fizicka aktivnost?

      Domaci ili kupovni jogurt?

      U kojim kolicinama ?

      U kombinaciji sa kojim drugim namirnicama ?

      Izbriši
    2. "Jogurt je korisna i zdrava namirnica koju koristimo u LCHF prehrani za bolje zdravlje i za mrsavljenje.
      Zelena Kura je jedna varijanta LCHF-a u kojoj iskljucujemo mlijecne proizvode radi ciscenja tijela od kvasnih gljivica i procesa vrenja, protiv otecenog stomaka, tromosti u tijelu i stalnog osjecaja umora.
      Ako zelite smrsaviti a mislite da nemate gore navedenih problema, drzite se LCHF programa i jedite slobodno jogurte.
      Ako mislite da vam je potrebna Zelena Kura, suzdrzite se od jogurta i svih mlijecnih proizvoda na nekoliko tjedana." to je Anita napisala u jednom od prijašnjih komentara

      Izbriši
    3. Gore sam jasno napisala: "S kupovnim jogurtima se strpite dok ne smršavite, poslije ćete ih moći konzumirati", ali "Kefir slobodno uzimajte, ali samo onaj iz kućne radinosti kojeg radite uz pomoć kefirnih zrnaca."

      Izbriši
    4. Oprostite na upadu ali preko mobitela ne mogu doci na postavku "komentari"... Vec oko 2 mj pokusavam biti na lchf prehrani i vise-manje mi uspijeva ali...kg ne idu dolje,skocio mi je tlak koji je inace bio ok a ovih dana se spremam napraviti nalaz krvne slike i strah me je visine kolesterola i triglecerida kojima sam sklona...gdje grijesim? I da...imam 54 god i hypotireozu sa hashimotom...hvala

      Izbriši
    5. Pa ocito pretjerujete sa kolicinama hrane ili sa nekim namirnicama... Negdje grijesite u svemu tome... Kad sredite hormone, trebalo bi biti lakse mrsaviti...

      Izbriši
  2. eto da se ja javim po prvi puta,krenuo sam kao sa nekim Atkinsom vrlo ubrzo prešao na LCHF,u roku 3 mjeseca izgubio nekih 25-30 kg (ima u mene mnogo toga),struk na najširem dijelu pao za nekih 20 cm,osjecam se odlicno,tlak i šećer skroz normalni...e da najteže je preživjeti prva 3-4 dana kada krenete dok se organizam ne prebaci,nakon toga nema osjećaja glada,jedem 2 obroka dnevno (doručak nikada nije bio moja stvar) a većinu puta večeram eto više tako reda radi,glad uopće ne osjećam,od dodataka hrani samo magnezij uzimam od TwinsLab,i što reći osjećam se odlično,samo jedan savjet svima...nemojte zastraniti,znači nemojte dozvoliti sebi da "uzmete onu jednu kockicu čokolade",budite ustrajni jer samo tako ćete doći do pravih rezultata,jer samo ta jedna kockica čokolade vraća vas na početak,odnosno na ona prva 2-3 dana kada je najteže...toliko od mene lijep pozdrav

    Mateo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. samo da ovo zapitam,nikada baš to nisam razjasnio,čitao sam da kad se kod povrća gledaju ugljikohidrati da bi se zapravo od ukupnog broja ugljikohidrata trebali oduzesti dijetna vlakna,npr blitva ima 3.7g ugljikohidrata na 100 grama od čega su 1,6g dijetna vlakna...molio bih za savjet,hvala :)

      Izbriši
    2. Da Mateo, gledamo ugljikohidrate bez vlakana, odnosno one koji se apsorbiraju i podižu šećer u krvi. To su šećeri i škrob. Vlakna se ne apsorbiraju u krvotok. Fineli ima dobre tablice, posebno su prikazani UH koje računamo (carbohydrate, available) a posebno vlakna (fibre).

      Izbriši
    3. Mateo dali može malo pobliže o tvom jelovniku, ja sam nova u tome pa da imam neke smjernice kako da krenem.

      Izbriši
    4. pozz zabo,anita ti je sve lijepo objasnila,a sve ovisi i o tebi samoj,ja naprimjer doruckovat ne mogu,jednostavno mi ne ide,vecinom kafu popijem ili eggmjolk sa kakaom u prahu i to me drzi,za rucak ili pecem jaja ili kuham ili radim neku juhu ili pecem meso uz zelenu salatu,salatu od krastavaca sto god ti dode,znacim kombinacija jaja/meso uz povrce,nekada je to samo ili meso ili samo povrce,pa za veceru uzmem ono sto nisam za rucak.

      Imas tu neke recepte pa vidi ovako sto bi tebi odgovaralo:

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/recepti_8.html

      http://www.lchfsvakidan.com/

      prouci malo i vidi sto ti se svida,i zapamti,najbitnija smjernica je budi uporna pogotovo u pocetku,meni je evo 4ti mjesec I sada mi se cesto i desi da jedem samo jednom dnevo,jednostavno vise mi ne treba a ne gladujem,prije nego sam poceo nisam mogao pretrcati 50 metara bez da ostanem bez zraka,sada svaki dan 2,5km bez problema i to gdje mi je visinka razlika uzmedu starta i cilja 78 metara,samo hrabro ovo je ispravan put :)

      Izbriši
    5. Istina je o onoj kockici čokolade...to je moj veliki problem...Pridržavam se lepo i onda dođe neki rođendan i slavlje i pokleknem, pa onda izgovori, ako sam jutros pogrešila, mogu čitav dan, ako sam juče mogu do kraja nedelje, pa ću od ponedeljka,...Znači, nikad ne uzeti ni mrvu zabranjenog!

      Izbriši
  3. Postovani, pratim dugo Vas blog i mjesecima se hranim po strogom lchf-u. Prakticiram povremeni post 16/8 i rjede 18/6. zeljela bih zbog skidanja zadnjih 5kilograma prijeci na 20/4 barem jednom tjedno, ali sam citala o negativnim posljedicama posta na zene zbog hormona. Sto Vi mislite o tome? Cijenim Vase misljenje i molim Vas za savjet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako je jednom tjedno, nema negativnih posljedica.

      Izbriši
  4. Draga Anita, lijepi pozdrav..
    Citam vase tekstove vec godinu dana sve mi je sjelo na prvu i jako mi se svida ovakav nacin prehrane i logicnog razmisljanja. Sve pohvale!
    Sto se tice moje discipline ja sam na LCHF prehrani 4 mjeseca, iako ga duze poznajem.
    Ispocetka sam jela sve dozvoljeno a nakon nekog vremena sam izbacila mlijecno maksimalno i sadasnji meni je zapravi fodmap dijeta zbog ibs, tu je jos inz rezistencija i prekomjerna tezina. U ovo spomenuto vrijeme se nije dogodio nikavznacajan pomak, 2 kg dolje pa 1 kg gore i tako u krug a cijelo vrijeme isti rezim .
    Sad vec smatram da je proslo puno vremena da se nesto ne dogodi, tjelesna aktivnost je svaki dan..
    Imate li vi ideju iz svog iskustva i mnogih prica kojima ste sama pomogli sto bi kod mene mogao biti problem?
    Losa crijevne flora? Hormoni? Nesto trece?
    Uporna sam ne razmisljam da posustanem ali volila bi da me moje tijelo nagradi nekim rezultatom :)

    Hvala vam lijepa,
    Uporna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu reći napamet što bi moglo biti, jeste li se pokušali pronaći u nečemu od ovdje navedenog? Ako mršavljenje ne ide kako bismo htjeli

      Izbriši
    2. U pocetku sam se nalazila... premalo masnoca i previse proteina no na to sada pazim. Sto se tice stresa , nisam pod zivotnim stresom ali me stresira to sto ne uspijevam u skidanju kg iako se svega pridrzavam.
      Preostaje mi jos da pokusam izbaciti jutrarnu kavu, pa onda pricekati.
      Hvala vam nadam se da cu se kroz neko vrijeme javiti sa rezultatima :)
      Lijepi pozdrav,
      Uporna

      Izbriši
  5. Draga Anita, trudna sam 16tjedana, ovo mi je treca trudnoca, inace cijeli zivot se birim sa tih famoznih 5-6kg viska vrtim se u krug sa raznim dijetama iako sam svjesna da bih trebala napraviti konacan rez i odreci se onog sto najvise volim a to su slatkisi i tjestenina, iz razloga sto je to razlog mog slaufa na stomaku ali i problema sa probavom, grceva i nadutosti. Vec duze vrijeme citam ovaj blog i mislim da je ovo prava ishrana za mene, cak sam i pokusala jedno vrijeme da se hranim po ovim principima i onda sam otkrila da sam u drugom stanju. Meni je 41 godina ovo je neplanirana trudnoca i kako sam sklona debljanju a i startala sam sa tih 5kg viska zeljela bih da se do kraja trudnoce hranim po LCHF pa me zanima kolika bi u trudnoci bila dozvoljena granica unosa ugljikohidrata kako bi beba dobila sve sto joj treba kroz mlijecne proizvode i voce a da to ipak bude ovaj rezim ishrane, svakako jasno mi je da slatkisi i zitarice nisu ono sto je neophodno u mojoj ishrani ali se ipak bojim ako bih u velikoj mjeri uskratila voce ili mlijeko da li time pravim stetu za bebicu. Inace sve pohvale za blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ste sami sebi već dali odgovor. Vama sada cilj nije mršavljenje nego održavanje normalne težine, odnosno da ne dobijete previše u trudnoći a da pri tom budete zdrava i vi i beba. To je onda opušteni LCHF - Paleo, koji uključuje punomasne mliječne proizvode i voće, kao i korijenasto povrće. To će vam biti do 100 g ugljikohidrata dnevno, ali ne trebate uopće računati, ne opterećujete se s tim kad ste izbacili slatkiše, tjesteninu, pekarske proizvoda i ostalo što vam ne treba. Sretno!

      Izbriši
    2. Hvala sto ste nasli vremena za odgovor...

      Izbriši
  6. Draga Anita, bas mi je koristan ovaj tekst, na samom sam pocetku lchf vec 4 dana i jako sam gladna,, trudim se da mi obroci budu masni, ali npr posle jutrosnjeg dorucka u 9 od kajgane 3 jaja , ajvara, i krem sira, kefira sa lanenim semenkama i chia semenom ja sam posle 2 h bila mrtva gladna, uz to sam posle dorucka popila tursku kafu sa kasicicom maslaca, morala sam oko 11.30 da uzmem opet casu kefira sa semenkama i jedva sam izdrzala posle do rucka... jel to ta pocetnicka glad?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, jeste. Strpite se, vrlo brzo će to proći, samo vodite računa da ne unosite skrivene ugljikohidrate, ima ih nešto u ajvaru, sigurno i u krem siru... Radije izbacite takve stvari.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru sta preporucujete u tim trenutcima gladi kao mejuobrok, da li mesana salata sa maslinama i mladim sirom, ili slatka pavlaka sa malo kupina ili neki lchf krekeri, kefir sa semenkama? ako ima jos ideja dajte ,da lakse prebrodim ovaj period, jer sam bas gladna .

      Izbriši
  7. Dali imate neki savjet sta i kako trebam jesti kao osoba koja se bavi treninzima snage(konkretno crossfit) ali i opcenito sam dovljno fizicki aktivan. Ili mozda imate neki dobar tekst gdje o tome mogu pricitati?
    Naravno,cilj mi je povecati misicnu a smanjiti masnu masu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Paleo - Primal, do 150 g ugljikohidrata dnevno. Proteini 2 g po kg lean body mass, ostale kalorije namiriti iz prirodnih masnoća. Pratite Marka Sissona na Mark's Daily Apple

      Izbriši
  8. nisam skinula ništa na AIP od januara, LCHF od Maja. Imam usporenu štitnu, uzimam prirodne hormone, imam insulinsku rezistenciju i PCOS.Šećer ne uzimam ni u kom obliku niti pravim kolače. 25kg viška. Ishrana: jaja, slanina, zelena salata, meso, ujutru kiflice od kokosovog i tapioka brašna. Šta dalje? Vanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako imate kilograma viška i inzulinsku rezistenciju, onda tapioka nije za vas, to je škrob. Uz hipotireozu mršavljenje ide sporo, ali nije nemoguće. Ipak, ne treba ići jako nisko s ugljikohidratima kod usporene štitnjače. Prvo treba dovesti hormone u red, a onda misliti na kilograme. Jeste li gledali ovu grupu na FB Štitnjača-prirodni hormoni i alternativa i ovu stranicu Bioleptir - udruga za pomoć i potporu oboljelima od bolesti štitnjače
      Tu možete pronaći infomacije što sve treba testirati od vitamina, minerala i hormona i gdje.

      Izbriši
    2. Hvala, Anita. Član sam ove grupe već dugo, tako sam i došla do prirodnih hormona i neophodnih informacija, hormoni štitnjače su sada u balasu međutim kilaža je i dalje nešto s čim ne znam kako da se nosim. Moguće da su neophodne dodatne analize.

      Izbriši
  9. Znači, jesam li dobro shvatila da je svaki dan ok pojesti i 2-3 jaja i 1-2 komada mesa/ribe? I zanima me za kefir- je li bolje piti ga uz ostale obroke ili kao poseban obrok? Hvala, članak je odličan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da pozeljno je jesti jaja kao i meso iili morske plodove...Sve shodno pristupu namirnici i ekonomiji... Kefir je zdrav bez obzira bio glavno ili sporedno jelo/obrok..

      Izbriši
  10. Odlican tekst!
    Na lchf sam oko tri mjeseca, i imam 11kg manje. otislo mi je DESET cm u najsirem dijelu trbuha, i ja sam vise nego zadovoljna!
    Rezultat bi bio jos bolji da nisu uletjeli rodjendani na kojima nisam odbila tortu ili kolac, ali sto je tu je. S vremenom, kad sam zbilja u prilici odbiti, i odbijem ali cesto pojedem tu krisku samo zbog sjecanja na njen okus...zelju bas i nemam, osim naravno kad pojedem jednu krisku, trazi me vise, ali suzdrzim se. Nakon konzumiranja takve hrane, treba mi barem tri dana da organizam dodje k sebi! Napuhanost na najjace!
    Imam pcos, i ciklusi su mi grozni, ali vidim poboljsanje otkako sam na lchf, i zbilja sam sretna zbog toga, pa taman da se kile i zacementiraju!
    Takodjer, zbilja je bitno ne stedjeti na masnocama, kad pojacam unos masnoca, kile idu munjevito!
    Znam da mi post zbrkano djeluje, al pisem na mobu, pa zato...a jos bih par recenoca mogla napisati...
    Za mene je lchf definitivno za citav zivot!

    Maza

    OdgovoriIzbriši
  11. Pocela sam sa AC dijetom, znaci pridrzavala se saveta 100 % sa ovog bloga. Posle mesec i po nastavila sa lchf ishranom, opustena varijanta....Sad posle otprilike 3, 4 meseca moja kilaza je idealna ( 7,8 kg manje) a i opste stanje bolje. Takodje je i moj muz skinuo nepotrebne naslage . Deca su takodje pocela da se zdravije hrane ,mada su kod njih prisutni ugljeni hidrati malov vise.
    Jedino sto nas muci je probava. Kod muza opstipacije stalne , a kod mene problemi s hemoroidima. Na srecu stanje se smirilo od kako sam izbacila orasaste plodove i semenke. Da li sam umislila ili stvarno ima neke veze uglavnom iako ih volim izbegavam ih, nazalost.
    Eto ukratko naseg iskustva sa LCHF -om. Ako imate neki savet ili pitanje , tu sam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nedovoljno vode i masnoce a previse opni (kozice) sa paradajza,krastavica i slicnih teze ili nikako probavljivih vlakana
      Kad mislite da ste dovoljno zamastili i zasolili vi jos ponovite isto.
      Temeljac,kiseli kupus,domaci kefir, kokosovo ulje, hranu na leso i dinstano jesti, nikako "ugljenisano hrskavu" res pecenu hranu.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru!
      Ovo iz poslednje recenice je sve prisutno i domci kefir i kokos ulje temeljac...
      Probacu s vise tecnosti, istina nisam neki vodopija, a ni ljubitelj premasnog .

      Izbriši
    3. Pijte slanu limunadu ili prije / uz obrok u 2 dcl vode jednu kasiku jabucnog octa i masno vise nije toliko masno ;)
      Fermentirano povrce isto tako ublazava masan ukus ;)

      Izbriši
  12. Zdravo.
    Imam 20kg viska, koje sam dobila u trudnoci. Beba ima godinu dana i red je da vratim liniju.
    Da li za dorucak mogu koristiti TONUS hleb ?

    OdgovoriIzbriši
  13. Imam namjeru poceli tj vec sam pocela izbacivati zitarice i ostale UH. Zanima me s obzirom da sam se prestala kontinuirano baviti sportom prije 2 godine ( treninzi su mi bili 6 puta tjedno nekad i po 2 puta na dan) kakve psljedice tj rezulate ima ova dijeta s npr trcanjem. Jer inace kad citam te neke dijete ne preporucuju treninge a pogotovo ne cardio. A htjela bi se vratiti u formu i naravno izgled tijela kakv je bio prije cca dvije godine.
    srdacan pozdrav
    dora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li bi bili tako ljubazni da posaljete linkove ili vise informacije o tim nekim dijetama koji ne preporucuju treninge a jos manje cardio..

      U znak dobre volje saljem vam par informativnih linkova

      http://eatingacademy.com/

      http://www.artandscienceoflowcarb.com/

      Izbriši
  14. Draga Anita,
    ja se hranim gotovo isključivo LCHF + dosta voća + dosta kefira i od kravljeg i od kozjeg mlijeka, tu i tamo koja čaša sirovog mlijeka, a za žeđ znam piti i rashlađenu sirutku koju procijedim od kefira.
    Na mojih 176 cm visine tijelesna masa je stala na čvrstih 65 kg i ja sam zadovoljan što se toga tiče.
    Dobro se i osjećam, nemam nikakvih posebnih smetnji ni s čim.
    Ipak, imam neke upitnike iznad glave, a trenutno me najviše muče bjelanjci od jaja i rajčice.
    U puno Vaših recepata postoje jaja + 1 žumanjak ili samo žumanjci, pa sam ja u jutarnji smoothie ubacio i sirovi žumanjak, Vaši argumenti za to su potpuno jasni i ja im vjerujem.
    Jutarnji smoothie mi se sastoji od: 10 orašastih plodova, velike žlice gela od chia sjemenki, male pune žličice sjemenki lana, male prepune žličice eko cimeta, male ravne žličice eko kakaa, 3 velike žlice kokosovog ulja, 1,5 dl kefira i nešto voća (borovnice ili kupine ili maline ili lubenica ili dinja).
    To onda sve stavim u Nutri Bullet "ekstraktor" namirnica, kako ga proizvođač zove, ispadne kremasta masa koja se u frižideru malo stvrdne preko noći i ujutro, po ovom vrućem vremenu, imam odličan hranjiv i zdrav doručak i osvježenje 2u1, preporučam svakome!
    Tome sada svako jutro dodam i jedan sirovi žumanjak, ali što da sada radim s bjelanjcima?
    Znam da sirovi nisu dobri jer se vežu za vitamine B (Biotin) pa ih moj organizam ne može apsorbirati, ali pečeni bi trebali biti OK.
    Međutim, ako napravim egg yolk, pa Rustica kruh + ti moji doručci nakon kojih uvijek ostane bjelanjak, toga se nakupi dosta.
    Gledam da svaka 2, 3 dana nakupljene bjelanjke dobro ispečem sa slaninom i onda ih pojedem za večeru, ne više od 3 odjednom.
    Da li je to u redu za organizam, svaka 3 dana za večeru pojesti odjednom 3 dobro pečena bjelanjka ili je to previše proteina i kako na to obično organizam reagira iznutra?
    Kad je riječ o rajčici, pojedem jednu sirovu s korom svake večeri, kombiniranu s još nekim povrćem na salatu.
    Čitam da je u Ayurvedama zapisano da rajčice izazivaju bolest, a pročitao sam i da njihova kora sadrži neke dušikove spojeve kojima se rajčica štiti dok se razvija na grani, pa da ju je najbolje jesti oguljenu i kuhanu, kao salsu, ali ja sam jako osjetljiv na guljenje na toplo, odmah se sav spečem!
    Što se događa u mom organizmu nakon što pojedem sirovu rajčicu s korom ovako na salatu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako u salatu dodate dosta maslinovog ulja i jabucnog octa umanjiti ce te eventualni efekat neprobavljivih vlakana iz kore i sjemenki paradajza / krastavica i slicnih salatnih povrcki koja obiljuju neprobavljvim vlaknima

      Maslinovo ulje podmazuje i stiti crijeva a jabucni ocat olaksava varenje

      U vezi jaja je najbolje da nadjete sredinu izmedju sirovih i kako kazete "dobro" ispecenih.
      Ako bilo sta, ama bilo sta pecete kao i slaninu, a predpostavljam na res peceno hrskavo, pravite vise stete nego koristi.
      Da ne znam kako je namirnica zdrava ako je "dobro ispecete", stvarate samo vise slobodnih radikala u organizmu.

      Ostatak bjelanjaka cvrsto umutite te dodajte vanilije cimeta i gnjecenog sumskog voca, kasikom stavljajte na papir za pecenje i na maloj temperaturi pecite (susite) dok ne dobijete zeljenu konsistenciju (LCHF puslice)

      Ne spominjete nigdje temeljac?

      Izbriši
    2. Hvala puno na kvalitetnim i jasnim odgovorima, Svedski kuhar!
      U preporučenim količinama Anita uglavnom navodi do 3 velike žlice masnoća po obroku pa se ja toga ipak držim, tako da sam uvijek stavljao jednu veliku žlicu maslinovog u salatu jer je pored salate uvijek bilo još nečega, ja ne znam što bi točno bilo "dosta maslinovog ulja", pa ne valjda 2 dl? Stvar je u tome da bih ja mogao smazati i pol kile svinjske masti odjednom, ali to baš ipak ne bi bilo dobro za organizam, ili?
      Također se gotovo nigdje ne spominje ocat, pa sam ga skoro skroz izbacio, ali vidim da je jabučni ipak dobar pa ću ga koristiti i nadalje.
      "Dobro pečeno" kod mene znači nešto drugo, ja sam bio sklon konzumirati polusirova jaja (sluzava kajgana), to mi je jako pasalo, zato "dobro pečeno" meni znači zapravo "ne polusirovo nego pečeno do kraja".
      Hrskavo nikada nisam volio, to bih nazvao "prepečeno" ili "skoro zagoreno" ili "reš pečeno", tome nisam uopće sklon pa je to u redu.
      Hvala na uputi za LCHF puslice, nećete vjerovati, imam knjigu doma, ali namjerno u širokom luku stalno bježim od dijela sa slasticama - sad će se i puslice često pronaći na mom jelovniku, to je baš jednostavno!
      Eh, da, temeljac, hm.
      Jedem masnu juhu apsolutno svaki dan prije ručka, otvori mi apetit, no to s temeljcem od 6 sati nekako ne mogu prihvatiti.
      Anita kaže i to da pjenu na vrhu juhe treba odstraniti jer da je to "nečistoća".
      Vrhunski talijanski kuhari tvrde da su to proteini čije izlučivanje dodatno treba stimulirati dodavanjem hladne vode prije nego što voda zakipi i nikako ne uklanjati iz juhe.
      Osim toga, ja proteine zapravo stvarno trebam, zašto bih onda to odstranjivao?
      Osim toga, ne vidim u čemu bi bila bitna razlika ako se juha kuha sat i pol i ako se kuha 6 sati, pa nakon sat i pol joj je već i duša isparila i na najlaganijoj vatri!
      Baš "temeljac" uopće ne trebam u kuhinji jer ta riječ meni znači da je to tek temelj nekog drugog jela, npr. safta, a ja saftove više ne radim i lijepo živim i bez njih, tu i tamo salsu koja niti ne treba temeljac.
      Ja, dakle, kuham masne juhe od sat i pol, od kosti s koštanom srži.
      Na kraju krajeva, imam mali frižider s malim zamrzivačem i u malom stanu imam tešku plinsku bocu koju ne mislim stalno tegliti do benzinske i natrag radi 6 sati temeljca, čovjek naprosto ne može apsolutno sve primjeniti, a da pri tom ne postane rob prehrane, negdje se mora podvući crta - kefir i mlijeko mi već sami po sebi zauzimaju dosta mjesta, pa meso u zamrzivaču, slanina, svježi sir, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, povrće, voće ... uvijek može bolje i više, ali nikada ne može savršeno i sve, ipak je najvažnije to što ne stavljam u sebe više ništa za što znam da je štetno, bar ja tako mislim.
      Hvala još jednom na odličnim savjetima i radujem se vašim daljnjim postovima, volim dobru i pametnu raspravu pa nemojte ništa zamjeriti!

      Izbriši
    3. Ne zamjeram ja nista nego sam vam se izgubio u vasim monolozima i kombinaciji vise nacina ishrane,alternativnih smjerova te vrste spremanja hrane i uz to sve sto ide.
      Vama tako ok, samo naprijed kad vec imate sklopljeno misljenje i pitanja su vam manje vise retorickog karaktera

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

      Izbriši
    4. Dobro, uvjerili ste me, ali muka mi je od tih 6 sati, nemam naviku staviti nešto da se kuha i onda nekamo otići. Probat ću skuhati temeljac na struji preko noći pa neka se hladi dok se ne vratim s posla, valjda ću moći spavati a da ne brinem da će doći do neke nesreće.
      Isprike na monolozima, neću više daviti.

      Izbriši
  15. Evo mene opet.. prvi pomaci su se pokazali :))) nitko sretniji od mene !
    Uvedena je terapija metforminom zbog inzulinske rezistencije .

    Sada bi molila da mi pomognete, poviseni su mi urati , ne mislim se drzati smjernica ne jedi masno bla bla nego me zanima trebam li u necemu korigirati lchf prehranu?
    Urati : 378 ( ref.vrij. 134-337)

    I zna li netko nesta o ALP : 36 (ref.vrij. 54-119)

    Hvala i lijepi pozdrav,
    Uporna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Urati su predstojnica gihta tako da vam valja zamastiti,piti dosta vode,prirodne izvore vitamina C

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/10/giht-neuvrsteno-poglavlje-iz-knjige.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2014/11/dijeta-kod-autoimunih-bolesti-hashimoto.html

      Izbriši
  16. Jedan tekst o tome kako se ugojiti na LCHF bi takodje bio koristan. Mislim da nas ima dosta i sa tim problemom. Pogotovo sto mislim da je teze ugojiti se nego smrsati, posebno sa ovim nacinom ishrane. :-) Pozdrav i hvala na korisnim tekstovima.
    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aleksandra, pozdravljam ovu ideju, jedem svega iz LCHF abnormalno puno, više nego četveročlana obitelj tjedno ukupno povrća pojedem + sirevi + orašasti plodovi + dozvoljeno voće + mlječni proizvodi, i nikako da dobijem koju kilu, mršav ko štanga, a trošak golem!

      Izbriši
  17. Draga Anita,
    krenula bih s LCHF-om, ali iskljucivo dojim bebicu od 3mj. Stoi preporucujete, i jesu li tocni mitovi da se ne smije prebrzo smrsaviti jer stetni sastojci odlaze u mlijeko? Zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
  18. Poštovana,
    Evo ja jednostavno ne znam što više napraviti!
    imam viška 5 kg , uglavnom područje stomaka i nešto po bedrima . Već 8 dana sam na dijeti bez ugljikohidrata, znači jedem jaja, meso, slaninu, i povrće, i skinula sam samo 1 kg!!! Stvarno mi nije jasno kako i zašto tako malo, očito da nešto pogrešno radim! ?
    Molim Vas savjet!
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A šta bi ti htejla??? 8kg za 8 dana?? I to je super rezultat, više nego odličan.
      Što je višak manji mršanje je sporije.
      A neki bi izgleda da bukvalno preko noći izgube višak. Možda da legne Rosen/Oprah/ (koje još ima "krupan") ... a ustane Kate/Gvinet/ ... (ko još ima od mršavica)

      Izbriši
  19. Poštovanje,
    Već sam 8 dana na dijeti bez ugljikohidrata, znači jednem jaja, meso, ribu, i povrće i ništa drugo. No, smršavila sam samo 1kg. Cilj mi je bio 4do 5 kg, toliko po mom mišljenju i imam viška. Uglavnom salo po stomaku i nešto po bedrima. Svega se pridržavam ali nisam zadovoljna rezultatima. Očito da negdje griješim! Molim Vas savjet!?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Emili, 1 kg u 8 dana nije "samo" pogotovo na početku dijete dok se tijelo ne prebaci pogon masnoćama...druga je stvar kaloričnost obroka koji Vas mogu usporavati u mršavljenju iako se prehrana bazira na LCHF- u,ako jedete više nego je dnevna potreba opet se mršavljenje usporava ili prekida.Iz svog iskustva znam da je najbolje svoje tijelo dovesti u stanje ketoze a to znači vrlo visok unos masnoća,umjeren unos proteina i minimalan unos UH...Na ovom blogu ima jako korisnih savjeta o tome...

      Izbriši
  20. Da, slažem se...pokušavam što više čitati o svemu, ali me zanima, da li sam pretjerala sa dijetom bez ugljikohidrata, ili da pređem na LCHF prehranu, koja je puno raznovrsnija, a rezultat bi vjerojatno bio isti.
    Od ove dijete imam sve veću slabost i glavobolja!???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U svakom slučaju LCHF je bolji,znam jer sam bio na oba načina prehrane,sada sam manje više u ketozi ali svakako se hranim prema LCHF principima...ketoza ima slične simptome,glavobolja,nervoza,slabost,razdražljivost...prehranom unosim oko 1700 kcal dnvno i tjedno gubim od 0.7 do 1.5 kg

      Izbriši
  21. Poštovana,
    željela bih početi a ne znam kako? Bila sam na sto dijeta i ništa, a sada bi trebala pomoć da mogu krenuti zdravo mršaviti. Imam 54 g.
    157cm i 70kg,i usto mi je štitnjača spora, Molim da me savjetujete kako se hraniti.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kliknite gore na "LCHF i mršavljenje" i čitajte lijepo sve po redu. Sve piše :)

      Izbriši
  22. Jesu li dozvoljene žute i zelene mahune

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne, dozvoljene su i žute i zelene, a misli se na mlade, nesazrele, dok nisu se pojavila zrna

      Izbriši
  23. U zadnje vrijeme čitam o otpornom škrobu. Je li on uistinu dobar za nas? Čitam da ne diže inzulin. Je li to uistinu tako? Da li bi onda trebali od ukupnih UH umanjiti i vlakna i otporni škrob? Gdje bi se mogla naci tablica koja prikazuje gramazu otpornog škroba? Koliko sam vidjela toga nema na Fineli.

    OdgovoriIzbriši
  24. http://freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

    http://foodaust.com.au/wp-content/uploads/2012/04/Hi_Maize-supplement_web.pdf

    http://www.precisionnutrition.com/all-about-resistant-starch

    http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-resistant-starch/#axzz3jjwRwfgz

    OdgovoriIzbriši
  25. U zadnje vrijeme dosta čitam o LCHF i definitivno sam odlučila probati jer očito da nemam što izgubiti osim možda par kila viška...
    Međutim, puno veći poticaj mi je poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, povećanja energije i regulacija probave i problema s crijevima. Inače sam zdrava, pred dvije godine sam zbog stresa imala popriličnih problema s crijevima, i od onda je to ok ali jako moram paziti što jedem jer inače bude problema. Nedostatak energije, konstantni umor, napuhnutost su glavni problemi koji me tjeraju da probam LCHF, a uz sve to i dovođenje u red jednom zauvijek moje divlje prehrane i pretjerivanje u slatkom. Prikupljajući informacije o jelovnicima i namirnicama i gdje ih uopće kupiti, došla sam do jednog weshopa koji u svojoj ponudi nudi pregled proizvoda po vrsti prehrane, pa tako i namirnice pogodne za LCHF, međutim, prema svim tekstovima na koje sam naišla nisam baš sigurna je li to sve dozvoljeno pa bih htjela samo potvrdu jel to sve dozvoljeno? Ima tamo i nekakvih keksića i čokolada i tjestenina i pašteta, pa ako nije problem da bacite oko na link i date mi savjet.
    Unaprijed hvala i čestitke na izvrsnoj inicijativi i blogu!

    OdgovoriIzbriši
  26. Evo i linka:
    http://biokosara.hr/katalog.html?diets=43

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osim kokosovih proizvoda, sve ostalo što imaju u ponudi slobodno preskoči. Od kokosovih mlijeka samo ono 0,5l s 20g masti na 100ml, ono s 3g je lažnjak, a ono u konzervi je upitne kvalitete. Ekstra djevičansko kokosovo ulje je solidna cijena.

      Izbriši
  27. Dani nije sve LCHF što se prodaje kao LCHF. Držite se liste namirnica a većinu toga ćete nabaviti gdje se inače hrana nabavlja, na tržnici, mesnici, ribarnici, eventualno preko nekog web shopa možete nabaviti neko od brašna ali gledajte koja su dozvoljena
    LCHF program prehrane

    OdgovoriIzbriši
  28. Hvala na brzom odgovoru!
    Tako sam i pretpostavljala da to bas i nije tako kako tamo piše... Nije mi problem nabaviti ove "normalne" namirnice koje sam u dosad koristila nego namirnice poput kokosovog ulja, eritrtitola i sl. A ove namirnice poput keksića, čokolade i brašna sam planirala nabaviti za slučaj krize pa radije da pojedem nesto donekle dozvoljeno nego neku glupost, ali nadam se da neće trebati. Samo me strah moje nemastovitosti glede pripreme namirnica u početku... Malo mi se čini to sve za mene nestvarno i skoro nemoguce da se u potpunosti s vremenom prebacim na LCHF, ali Pokušat ću, volja je tu, a to je najvažnije! Puno hvala na nesebičnim savjetima!

    OdgovoriIzbriši
  29. Ukratko moje iskustvo s LCHF-om...

    U Rujnu 2013. s 33 godine sam imao 138kg na 196cm visine i sve simptome metaboličkog sindroma kako kucaju na vrata. Iako sam bio uvjeren da jednostavno imam metabolizam s kojim se ne može održavati normalna težina bez sustavnog izgladnjivanja, složilo se nekoliko okolnosti i odlučio sam pokušati nešto drugačije. Prvi korak je bio redoviti trening i potpuna promjena prehrane. Iz prehrane sam izbacio ugljikohidrate i masti i fokusirao se samo na proteine i vlakna. Ovo je funkcioniralo do neke mjere, no bilo je iznimno dosadno, no u 2 i po mjeseca sam skinuo 20kg, nakon toga je proces mršavljenja stao.

    U to vrijeme sam došao u susret s LCHFom na jednom engleskom forumu i donekle me zainteresiralo, no bilo je dosta toga na što nisam obraćao pažnju ili nisam razumio razlike. No kako u tri tjedna nisam skinuo ni grama, odlučio sam promjeniti režim i probati LCHF. Mršavljenje se pokrenulo s mrtve točke i skinuo sam još 8kg u šest tjedana. No najveća blagodat je bila što u tom periodu nit sam bio gladan, niti osjećao da sam na nekoj dijeti, plus jeo sam hranu koju volim.

    No nakon toga opet stagnacija od nekih mjesec dana iako sam cijelo vrijeme trenirao, pazio kalorije, omjere makronutrijenata, a ono ništa. U to vrijeme sam malo dublje ušao u temu masti i razlike između polinezasićenih, mononezasićenih i zasićenih masti, triglicerida srednjeg i dugog lanca... eliminacijom polinezasićenih biljnih masti stvari su opet krenile i u dva mjeseca sam skinuo još 7kg.

    Nakon toga, 14 dana ljetovanja, nikakva fizička aktivnost, izležavanje na plaži, obilati kalorijski obroci uz poštovanje izbora namirnica i omjera makronutrijenata i nakon dva tjedna lijenčarenja izgubio još 5kg.

    U prvih 10 mjeseci 'novog' režima otišlo je 40kg i s 138 sam bio došao na 98, sve zdravstvene neugodnosti vezane uz prekomjernu težinu su nestale, bio sam u boljoj formi nego ikad, osjećao se bolje nego ikad. Nastavio sam s istim režimom, i dočekao ljeto 2015 s 3,5kg više, no oko 7cm manjim opsegom struka i brojem hlača manje. U međuvremenu se LCHF pretvorio u poprilično gurmansku aktivnost.

    Ljetovanje 2015 bilo je na neki način repriza onog iz 2014... u 14 dana izležavanja i 'prežderavanja' otišlo je 4,5kg i vratio se s mora s 97kg, no neusporedivo različito spram onih 98kg godinu dana ranije.

    Ukratko, nikad se nisam bolje osjećao, nisam gladan, jedem što volim, nosim isti broj hlača kao u 8. razredu osnovne škole (a majice iz 5. osnovne kad idem na trening :D )... iako... mislim da je opet došlo vrijeme za mijenjanje garderobe, hlače malo vise.

    Sve u svemu, ne gledam na ovo kao kraj, već kao početak, ili u najboljem slučaju kraj početka. Najbolje tek dolazi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krasno iskustvo Gorane, hvala što ste napisali. Nadam se da će iz vaše priče i drugi shvatiti da je promjena prehrane na LCHF proces a ne instant dijeta, da treba istraživati, eksperimentirati, prilagođavati sebi, biti strpljiv i slušati svoje tijelo. Moje čestitke!

      Izbriši
    2. ajde dajte malo konkretnije informacije što i kako jesti

      Izbriši
  30. Gorane ajde pomogni malo u počecima prehrane, ja sam početnica pa bih htjela znati kako je izgledao tvoj jelovnik.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  31. ima 23 godine, 180 visok, 60 težak (mršav) da li je dozvoljeno da budem na keto dijeti s obzirom da bolujem od vrlo jake infekcije kandidom i želim da se izlečim, da li ću smršati još na keto ili će mi težina ostati ista? Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne treba vam keto dijeta, pratite anticadida program i jedite dovoljne količine da ne smršavite.

      Izbriši
  32. Postovana, možete li staviti recept za dozvoljeni LCHF kruh? Puno hvala, Martina

    OdgovoriIzbriši
  33. Postovana Anita
    U proslosti sam pokusavao mnoge dijete i rezime kako bih se rijesio uvecanog stomaka. Naravno problem je uglavnom bio pivo i tjestenina ali toga se tesko odreci:(. Onda sam naisao na Vasu knjigu i odlucio probati. Bice tesko, pretpostavljam ali sam odlucan ovog puta jer osim velikog stomaka imam i problem sa probavom (opstipacija i dijareja u jednom danu za mene nisu nikakva rijetkost plus odlazak u wc dve minute nakon jela). Imam 40 godina i 85kg i misliim da je krajnje vrijeme da uradim nesto. Na kraju krajeva, pusenje sam ostavio bez ikakvih pomagala pa cu i pivo i tijesto i hleb.
    Imam samo dva pitanja ako mozete da mi objasnite jer nisam naisao na objasnjenje u Vase dvije knjige a i na interentu kad sam trazio:
    - gram flour, sto bi na nasem bilo, ja mislim, brasno od slanutka(sociva, leca). Da li je to dozvoljeno u LCHF rezimu? Znam da je gluten free
    - kvasac? da li je dozvoljen u pravljenju LCHF hlebova?
    Hvala Vam puno i oprostite ako sam dvaput ovo postirao, nije mi si prikazivao prvi post
    Dragan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragane, dozvoljena su samo brašna od orašastih plodova i sjemenki i kokosovo brašno, nikako grahorice. Kvasac vam za ove kruhove ne treba, jer nema glutena pa nema što kvasati. Pogledajte gore na stranici pod "Recepti" naći ćete ideja. Sretno!

      Izbriši
  34. Mrsavljenje bez vjezbanja nema smisla, pogotovo za ljude sa puno kg viska. Netko sa npr. 30 kg viska bez vjezbanja lako moze smrsaviti, ali tad ce ostati hrpa koze koja visi na sve strane (podbradak, trbuh, triceps, objeseno dupe..)

    PS - na keto dijeti vrijede ista pravila ko za sve ostale nacine prehrane, da nebi mislili da mozete jesti koliko hocete. Mrsavljenje = kalorijski deficit

    OdgovoriIzbriši
  35. Pozdrav,

    Prije svega, pohvale na blogu, zaista je super!!!

    Moia obitelj ima malu farmu krava koje pasu na eko pasnjacima pa mogu reci kako su masi mlijecni proizvodi zaista ekoloski i bez ikakvih dodataka. Zanima me da li je dozvoljeno popiti takvog mlijeka koje nije tretirano umjetnim sladilima i sl? Proizvodimo sir i vrnlhnje te kuhamo tvrde sireve od svjezeg mlijeka...

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Ali ako ste na LCHF radi mršavljenja (s obzirom da pišete na ovom postu) onda ne pijte mlieko, ali možete sireve i vrhnje.

      Izbriši
  36. Pozdrav! U fazi sam proučavanja ovog bloga i načina prehrane. Željela bih par savjeta s obzirom da dojim bebu od 6 mjeseci. Moj cilj je skinuti 4-5 Kilograma (trenutno imam 70 kg, a visoka sam 174 cm) i zdravije živjeti. Dosta setam i krećem se, a uz to krenula sam i na pilates. Što preporucate, strogi Lchf ili Paleo? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vedrana,
      ako dojite, ne radite veće promjene u prehrani, osim ako jedete industrijsko smeće, to izbacite. Tu mislim na hranu iz vrećica, kutija, smrznute i konzervirane namirnice. U prehranu uvedite povrće, a i voće, ali sezonsko. Jedite jaja. Rafinirano ulje, ako takvo koristite, zamijenite maslinovim ili nekom drugom zdravom masnoćom.

      Nemate neki višak kilograma, mada to ovisi o tjelesnoj građi, što se ne vidi samo iz podataka o visini i težini, pa Vas to trenutno ne bi trebalo brinuti. Kako dojite, tako će se tjelesne masti otapati, dovoljno je da izbacite iz tanjura sve što nije prava hrana.

      Kad više nećete dojiti, krenite sa strogim LCHF-om, pritom pazeći da unosite dovoljno dobrih masnoća, što je najčešća početnička greška kod ljudi koji žele smršaviti. Također, vaga nije tu prijatelj, već krojački metar.

      Sretno!
      Sanja B.

      Izbriši
    2. Ni pod kojim uvjetom gubiti kilograme dok se doji a ni prestajati dojiti da bi izgubili kilograme. Svi eventualni zaostali toxini iz masnih naslaga ce putem krvi i kroz mlijeko u vase dijete. Treba da obezbjedite dovoljno nutrijenata i energije, kako za vas tako i za bebu. Preporuka je jesti izvornu nutritivno bogatu hranu,lokalno i sezonsko povrce uz zdrave domace masnoce.. Sumarum opusteniji Palchf sa obzirom da iz javljanja vam ne proizilazi na cemi ste ranije zasnivali ishranu. Nista strogo kao strogi lchf/fakir ili zelena kura. Povremeni post 16:8 mozete isto tako zaboraviti

      Izbriši
  37. Sanja i Schnewphie, hvala na odgovoru. Do sada sam jela raznoliko, svježe i sezonsko. Nisam ljubitelj industrijske hrane. Ali sam jela dosta žitarica, uglavnom integralnih, cjelovitih što se ovdje ne preporuča. Također, koristila sam maslinovo ali i jestiva ulja. Jestiva ulja sam sada izbacila a u zamjenu koristim maslac, kokosovo ulje i svinjsku mast. Malo sam smanjila žitarice koje sadrže gluten, a ostavila ostale. Sve to naginje na Paleo, ali nije sasvim. Dojiti ne želim prestati, dapače htjela bih dojiti što duže. Iz vaših odgovara zaključujem da sam na dobrom putu,a skidanje kila ostavit ću za kasnije. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  38. Meni to sve zvuci super ali naime moj najveci problem je u tome sto ja zaista volim krumpir.. :( blitva bez par krumpira..zelene mahune bez krumpirica sa strane..par krumpirica u juhi od kostiju...itd.. Da budem iskrena zanima me da li ikako mogu "prosvercati" tih par krumpira tjedno uz svu tu prehranu i ocekivati neke skromne rezultate? P.S. ne ocekujem cudo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krumpir se može jesti, ali ne više od dva puta tjedno po jedan srednje veličine i nikako drugačije nego kuhan u ljusci i zatim oguljen i ohlađen. Takav se krumpir onda može i dinstati s lukom i češnjakom radi boljeg okusa. Ako su kilogrami već prije toga otišli, ova količina i način pripreme krumpira neće utjecati na tjelesnu masu. Ako tek želite smršaviti, onda ga potpuno izbacite dok ne postignete željenu težinu. Potpisujem iz iskustva. Naravno, nikada ne kupujte prošlogodišnji krumpir jer je takav sigurno tretiran sredstvima protiv klijanja, a pripazite i općenito da dođete do netretiranog krumpira, što baš i nije lako. Preporučujem lički krumpir jer je odlične kvalitete ili iz vlastitog ekološkog uzgoja. Naravno, ovo je samo moje mišljenje i iskustvo, meni je batat preodvratno sladak da bi mi mogao zamijeniti krumpir, a čičoku još nisam uspio pronaći i nemam s njom nikakvo iskustvo. Dakle, ako može malo riže u sarmu, onda može i ovako malo krumpira, samo uz opisane uvjete.

      Izbriši
  39. Vedran
    Molio bi da mi netko odgovori koliko je masnoce zapravo dovoljno? Konzumiram dnevno 10g maslaca, 4 jusne zlice maslinovog ili 4 jusne zlice svinjske masti i 4 jusne zlice maslinovog za pripremu hrane vec sam 4 dana na lchf glad ne osjecam jedem 2x nekad 3x. Zanima me jos dali kupovna majoneza moze blokirati ulazak u ketozu procitao sam da sadrzi secer? Dali su kalorije zapravo bitne ono sto cijelo vrijeme govore potrebno je 2000kcal za odrzavanje kilaze 500kcal za mrsavljenje? I dali npr metabolizam koji je skroz usporen zbog premalo kcal se moze ubrzati? I dali je to uopce bitno na ketozi ili lchf prehrani? Treniram 6x pa me zanima jeli dovoljno 2x dbevno meso velicine dlana za gubitak na tezini (nisu mi cilj misici)? Hvala puno

    OdgovoriIzbriši
  40. Marko
    Imam jedno pitanje odkad sam na lchfu a vec sam 6 dana san mi se poremetio budim se npr oko 3h i onda ne mogu zaspat 1-2h onda se opet budim pa ne mogu zaspat odredjeno vrijeme pa na kraju zaspim. Fali li mi mozda vise masnoce ili necega? Redovno treniram 2x teretana 4-5x bicikl. Uglavnom su mi hrana jaja i meso. Jaja pripremam na 10g maslaca a meso 2 jusne zlice svinjske masti. Jedem uglavnom 2 obroka jednom jaja navecer meso ili 2x meso. Kad jedem meso koristim jos 2x po 4 jusne zlice maslinovog u pripremi povrca. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam koliko si dugo na LCHFu i koje potrebe imas da sprovodis LCHF, ali meni iz tvog opisa izgleda kao da imas poremeceni rad nadbubreznih zlezdi, jer ovo zvuci kao problem sa kortizolom. On nastaje kada se recimo unosi premalo ugljikohidrata...posebice ako si i prije LCHFa imao problem sa tim. Potrazi malo clanke o adrenalnom zamoru, mozda prepoznas nesto tebi vazno...Ovak vise nagađam jer ne znam cijelu priču. I ono najvaznije LCHF NIJE jaja, meso i mast, LCHF je puuuno povrca, optimalno mesa (tj. proteinskih namirnica) i masti u obliku masnog sosa i baze na kojoj se hrana pripremala. Sretno! :-)

      Izbriši
    2. Možda Vam sada na LCHFu treba manje sna.
      Kad liježete i kad ustajete?

      Izbriši
  41. Posto bolujem od sindroma pcos, praceno insulinskom rezistencijom, i vec dugo tragam za pravim nacinom ishrane, ne bi li pobedila to.. One tipske dijete sto svi dobiju nemaju nikakvih efekata. Samo me zanima sve po ovom jelovniku bih mogla ubaciti? I da li imaju neke namirnice koje bih bas trebala izbegavati po ovoj ishrani?
    Dijete koje dobijam od lekara su da ugl treba imati 6 obroka, i da se jede na 3 sata. Kakvo vi misljenje imate o tome? Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  42. Vratio mi se san sad normalno spavam. Krenuo sam na lchf da izgubim jedno 9kg 5kg sam vec pao. Procitao sam sto ste napisali o toj zlezdi.. sta ja znam... znam da jako dugo vremena sam imao problem sa spavanjem jako lose sam spavao a radio zahtjevne treninge ne znam koliko je uh dovoljno ali normalno sam jeo ali nisam nikad konzumirao pretjerano uh i min masnoce sam unosio. Onda sam zavrsio kod doktora zbog stresa vratio sam se u normalu za 6 dana a nakon 20 dana nastavio s trenizima. Dok sam imao stres pio sam lijekove a sad uzmem samo 0.5mg i od toga mogu spavat ako ne uzmem spavam samo 2 ili 3h ili uopce ne spavam. Mislio sam da ima veze mozda masnoca jer sam i s tabletom lose spavao tj nije da nisam spavao... zaspim spavam 3 il 4h pa onda se probudim pa ne mogu 2h zaspat pa zaspim pa se probudim pa budem budan 1h pa zaspim. Znam da je puno povrca povrce i jedem ali za pripremu hrane tj mesa ili jaja (ili 2komada mesa 2x dnevno po 150g ili jedan komad mesa od 150g + 2-3 jaja) koristim maslac ili svinjsku mast. A za pripremu povrca koristim 2 jusne maslinovog.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  43. Zanima me jos nesto dali onaj lchf sladoled od cokolade moze izbaciti iz ketoze i usporiti mrsavljenje. Npr ako se jede umjereno svaki drugi dan po malo?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  44. Draga Anita, već dugo čitam o vašoj prehrani, i čini mi se dosta prihvatljiva, ja naime jako volim sve vrste juha, da li to znači da u juhe, koje vrlo često kuham , mogu staviti i korjenasto povrće, mrkvu, peršin, celer, i da li bi to smetalo dijeti, ako namjeravam krenuti na dijetu, a trebala bih

    OdgovoriIzbriši
  45. Poštovana Anita,
    od kada znam za sebe imam problema sa probavnim traktom, iritabilni kolon, česta napuhavanja, proljevi i zatvor, imam i povišene masnoće i trigliceride. Ova mi se prehrana čini idealna i već sam par dana na njoj međutim napuhavanje je postalo još i gore toliko me napuhne da osjećam preskakanje srca dok ne izbacim taj plin iz sebe. Inače imam jako malo energije i često sam umorna. sada sam već par dana puna energije ali me mući to napuhavanje. Je li to možda umiranje kandide?

    OdgovoriIzbriši
  46. Molim za odgovor.... Keto tokom dojenja?? Da ili ne??( obzirom
    Na to da beba samo
    Doji, treci mjesec) Koliko ketoza moze uticat na kvalitet mlijeka??
    Hvala, lp

    OdgovoriIzbriši
  47. Bok, ja sam došao sa 89.5 kg na 71... prezadovaljan sam... danas mi mama donijela sarmu domaću, slavonsku, prefinu... no nisam ju probao, znam kako je fina... obzirom da 5 mjeseci doslovno nisam okusio rižu, kruh, krumpir, grah sam počeo jesti recimo.. i to dosta često.. no držim se LCHF i dalje i stalno sam na istoj kilaži?? mogu li si priuštiti sarmicu koju tu i tamo?? više me brine ona psiha... ako sad mogu sarmu.. mogu onda i krumpir.. pa mogu onda i kruh.. i eto mene nazad di ne želim biti... moje mišljenje da se za sada super kontroliram, STVARNO nemam potrebe za tim stvarima niti želje, al recimo, sarmu bi maznuo , jednu dve tri :):):).... str

    OdgovoriIzbriši
  48. Da li je dobro piti vodeni kefir, s obzirom na to da se dodaje secer zbog vrenje?

    OdgovoriIzbriši
  49. Jako mi je zanimljiv Vaš blog i tema. Vrlo rado bih isprobala LCHF način prehrane kao i uključila kefir, ali me tu zbunjuju dvije stvari, pa ne znam kako to uskladiti. 1.) Imam testiranu intoleranciju na mliječne bjelančevine i bjelanjak jajeta (manifestira se upalom sinusa, glavoboljom i pojačanim stvaranjem sluzi) 2.) Čitala sam da namirnice životinjskog porijekla izuzetno povećavaju kiselost organizma, a da je alkalizirajuća prehrana puno zdravija (pogotovo u prevenciji karcinoma) - Kako te dvije činjenice pomiriti s LCHF prehranom? Zahvaljujem unaprijed na savjetu!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.