ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Upute za upotrebu bloga

Dragi svi!

Napravila sam neke promjene na blogu kako bi sve bilo preglednije i kako biste lakše mogli pronaći i pratiti teme koje vas zanimaju. Previše sam toga napisala od 2010. godine, a tekstove nije lako naći. Zato sam napravila nove fajlove ili stranice. Pogledajte ispod glavnog naslova bloga, osim ”Početne” stranice na kojoj se prikazuju zadnji tekstovi, vidite još 10 naslova. To su posebne stranice (fajlovi, mape) koje sam podijelila prema temama. Svaka stranica počinje uvodnim tekstom nakon čega su posloženi linkovi koji vode na daljnje tekstove na tu temu.

Prva je stranica – O autorici bloga. Internet je neiscrpan izvor informacija, kako točnih tako i potpuno pogrešnih, zato uvijek prvo provjerite tko stoji iza stranice koju ste otvorili i procijenite da li tom izvoru možete vjerovati. Reklame koje se nalaze na web stranicama također mogu pokazati koji interesi stoje iza pisane riječi.

Zatim slijede stranice s naslovima:

Zašto Paleo – LCHF 
 saznajte što je LCHF i Paleo, zašto moderan način prehrane kojeg smatramo normalnim nije normalan, zašto je prehrana u okvirima Paleo  LCHF bolja i zdravija, koje su razlike između ta dva modela i gdje tu pronaći sebe.

Zablude o mastima – sve što trebate znati o masnoćama i kolesterolu, zašto su masti proglašene štetnima iako to nisu, zašto su nam potrebne za dobro zdravlje, zašto se ne treba bojati kolesterola ako se hranite na pravilan način i koje su dobre, a koje loše masti. Ako krećete sa LCHF prehranom, prvo naučite nešto o mastima i kolesterolu, jer nema smisla da radite nešto u što sumnjate.

Istina o žitaricama – zašto žitarice nisu zdrava hrana, koji su problemi sa pšenicom i glutenom i kako se žitarice trebaju pravilno pripremati za one koji ih ipak žele zadržati u prehrani. Ako krećete sa LCHF ili Paleo prehranom, prvo morate biti sigurni da znate iz kojeg ste razloga iz prehrane izbacili žitarice, jer ako ne vjerujete da je to dobar izbor, nećete ni biti dosljedni.

LCHF i mršavljenje – saznajte zašto se debljamo i kako trajno izgubiti višak kilograma na jedini prirodan, zdrav i održiv način – bez gladovanja. Ovdje ćete naći kompletan vodič za mršavljenje: 
o čemu voditi računa, što očekivati, što ako mršavljenje ne ide kako smo zamislili, kako prilagoditi LCHF svojim potrebama i još puno toga. LCHF nije instant dijeta koja se sastoji od liste namirnica i primjera jelovnika, LCHF je, kao i život, učenje i prilagodba.

LCHF i zdravlje – na koji način LCHF popravlja zdravlje i koje se druge dijete na principu LCHF uspješno koriste za tretiranje raznih bolesti. O problemima sa medicinom i farmacijom, dijabetesu, probavnim tegobama, crijevnim bolestima i još više toga.

Namirnice i nutrijenti – saznajte iz koje hrane dobivamo potrebne nutrijente i zašto su nam oni važni, te koju hranu je najbolje izbjegavati i zašto. Saznajte o važnim vitaminima, mineralima, enzimima i korisnim probiotskim bakterijama.

Prehrana za djecu – za naše najmlađe, što nam djeca trebaju jesti za optimalan rast i razvoj, a što moramo izbjegavati u njihovoj prehrani da bismo sačuvali njihovo dobro zdravlje.

Literatura – knjige i autori koji me inspiriraju, također su to i internet izvori - web stranice čiji se linkovi nalaze u lijevom stupcu na dnu bloga.

Recepti – nešto ideja i recepata za prvu pomoć kad krenete s LCHF prehranom.

Bilo bi mi drago znati da ćete uz ove promjene lakše pretraživati i pratiti teme koje vas zanimaju, jer sam se zaista naradila dok sam sve posložila.

Ako vas se dojmi neki tekst, ostavite komentar ali vas molim da to ne činite kao ”Anonimno” već da stavite svoj potpis pod Ime/URL. Ispod svakog teksta nalaze se i gumbići s kojima tekst možete podijeliti preko maila, Facebooka, Twittera, Pinteresta ili Googla +, pa ako vam se tekstovi sviđaju – učinite to.

U lijevom stupcu bloga prikazuju se ”Zadnji komentari”, pa lako možete uočiti zadnje komentare drugih. Tu je između ostalog i ”Arhiva” ako želite pretraživati starije tekstove po godinama i mjesecima, a ispod toga su ”Oznake” pomoću kojih lako možete doći na tekstove koji su označeni tom riječju.

Nadam se da vam se sviđaju i nove boje bloga. Očistila sam ga od svega suvišnog, ostalo je samo crno na bijelom – istine i laži o hrani.


Budite zdravi    
Anita 

Želite li povremeno od mene mailom primati obavijesti o aktivnostima, novostima i događajima vezanim za prehranu i zdravlje, priključite se ovoj Google grupi.

Broj komentara: 15:

  1. Krasno ste ovo uredili Anita! Ovaj blog je prava riznica znanja a sada su i vaši stariji tekstovi vidljivi i lako dostupni.
    Stvarno je sve pregledno i užitak za čitanje. Rado ću ponovo sve čitati jer ipak se stvari zaborave...

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve pohvale za vaš rad!

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovana gđa Šupe, sada sam rezervirala termin za ind.razgovor u Zagrebu. Moram Vam reći da se jako,jako veselim. Upravo mi je čitanje vašeg bloga dalo nadu da ću ublažiti moje kronične tegobe (astma,alergija, štitnjača) . Blog je poučan, interesantan i što je posebno važno "čitljiv". Sve pohvale. Do skorog viđenja upućujem Vam srdačne pozdrave Mirjana Baković

    OdgovoriIzbriši
  4. Anita,
    hvala za svaki napor i trud uložen u promoviranju zdravog života.
    Uvijek mogu iznova čitati Vaše tekstove i inspirirati se na njima i oni su mi poticaj kad me uhvati kriza.
    Prijedlog: malo više tekstova o Paleo prehrani.


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Ivona:
      LCHF jest PALEO. LCHF/PALEO je prehrana u kojoj se konzumira prirodna izvorna cjelovita nepreradjena hrana zdravih zivotinja i riba, povrce, voce, orasasti plodovi zdravoga bogatog tla bez kemikalija. Unutar takvoga okvira prehrane svatko sebi odredjuje svoj nacin hranjenja s obzirom na individualne potrebe. PALEO po prirodi preferira masno meso koje je ukusno i zasitno zbog vitamina i minerala, za razliku od krtoga mesa (dijeta Dukan koja nije zdrava), zbog toga je high fat, voce se jelo kad ga je bilo i umjereno, skrobaste hrane nije ni bilo prije poljoprivrede, tako je low carb, odnosno, LCHF. :)

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Izvini Nediljka, ali prvi put se ne slažem s tobom.
      Paleo i LCHF nije isto.
      LCHF ne mora biti paleo - jer neki mogu jesti LC koji nisu izvorna hrana - uzmimo za primjer, koga drugog neko Amere, koji jedu LCHF koji su industrijske prerađevine.
      S druge strane u Paleo se jedu neke namirnice koje su u LCHFu zabranjenje - tipa med.
      Anita (autorica bloga) zastupa LCHF-Paleo, koji je ujedino i moj "smjer kretanja" pa neko može steći dojam da je to skoro pa isto, mada nije.
      U svakom slučaju, preporučujem, bez obzira bili zdravi ili oboljeli, debeli, mršavi ili "idealne građe", da se jede što prirodnija hrana, što manje hemikalija, prerađevina ... LC ili HC ili MC, LF ili HF ili MF je negdje u pozadini, u prvom planu je prirodna i zdrava hrana.
      I ponavljam, ja sam zastupnik primal-paleo-LCHF ishrane.

      Izbriši
    3. Da, u pravu ste obje Nediljka i Sibela. Paleo i LCHF može ali i ne mora biti isto. LCHF znači smanjiti UH i povećati masti, što može biti i nezdravo ako se samo pod svaku cijenu ganjaju UH a ne vodi računa o kvaliteti namirnica. Istina, Paleo je puno manje UH nego na standardnoj prehrani, ali može biti i puno više UH nego na opuštenom LCHF. Zapravo Paleo ne kaže ništa o omjeru makronutrijenata nego više govori da težimo prirodnoj čistoj izvornoj hrani. Zato ja koristim oba naziva jer je to ono kako ja vidim zdravu prehranu: znači manje UH i više masti (koliko malo UH ovisi o individualnim potrebama), ali i što prirodnije namirnice, a procesiranu hranu uopće ne jesti, koliko god ona bila "low carb".

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/10/paleo-lchf-piramida-prehrane-kako.html

      Izbriši
    4. @Sibela&Anita:
      Hvala objema na iznosenju svojih vidjenja toga sto je LCHF, a sto PALEO, ali je meni tesko prihvatiti da se LCHF-om smatra i prehrana s hrenovkama i slicno, a jos teze mi je prihvatiti da se u paleolitiku jelo high carb. Sto Anita spomenu, kod PALEO se unosi znatno manje ugljikohidrata nego u standardnoj prehrani, sto je po meni sasvim dovoljno da bude opusteni LCHF, samo da nije onih "esencijalnih" 300g na dan. Zelim pojasniti kako se u PALEO, recimo, med (ili voce ili krumpir i sl.) ne jede u kolicinama koje bi dovele do unosa ugljikohidrata kao na standardnoj prehrani.

      Ali, mislim da samo ja ovako razmisljam.
      Naime, cak i na stranici koju jako cijenim se pravi razlika izmedju LCHF-W.A.P.F. (Weston A. Price Foundation) i PALEO, imaju cak 3 teksta o tomu. Pise kako PALEO, izmedju ostalog, preferira krto meso, dok se u drugim tekstovima uvijek naglasavalo da je mast bila sveta hrana oduvijek, pa i u paleolitiku.

      I onda ja kao takva - tvrdoglava - nikako ne mogu prihvatiti da PALEO ne mora biti LCHF. :D

      Hvala na pomoci i zdrava, sretna i uspjesna vama i svim ostalim citateljima bloga 2015. godina! :-)

      Pozdrav!

      Izbriši
    5. Nediljka, pometnju je napravio Loren Cordain sa svojom knjigom Paleo Diet, gdje je propagirao krto meso i niski unos zasićenih masti. Međutim, svi ostali Paleo autori kažu DA - mastima, a i sam Cordain je promijenio mišljenje. Knjigu je napisao prije 12 godina, jednostavno tada nije imao dovoljno saznanja o mastima. Da, Paleo definitivno jeste LCHF ali ne mora biti strogi LCHF.

      Izbriši
  5. Offtopic: Da li je gazirana voda štetna po zdravlje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste mila, to je kiselina koja se razlaze na co2 i vodu. Ubija preko potrebne zeludacne kiseline. Jake zeludacne kiseline su potrebne za razlaganje mesa. zato trebamo jesti i vise soli, naCl, bez primjesa Kalija. Kalij je otrovan. U soli smije biti magnezijuma, i joda ako se vec ne moze izbeci. Minerali, osim kuhinjske soli su dovoljno zastupljene u paleo namirnicama. Jedite sve sveze, masnog mesa i pola kile salate. Neka vas ne mrzi rendati.

      Izbriši
    2. @avril: gazirana voda je zdrava upravo zbog CO2, pogotovo prirodno gazirana, ali i "industrijski" CO2 ima vrijednost (pomaže oksidaciji organizma). Zanimljiv link (na engleskom):

      http://drsircus.com/world-news/climate/co2/

      @friendshipyu: u gaziranoj vodi nema kiseline. Kiselina je u gaziranim sokovima tipa cole, fante itd. Kalij je vitalan za organizam, a naravno da je u prekomjernim dozama i nepravino upotrebljen otrovan kao i sve drugo, i zrak i voda. Jod ne treba izbjegavati, naprotiv - osim ako je radioaktivan. Jesti svježe, masno i zeleno je svakako odlična ideja!

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.