srijeda, 10. prosinca 2014.

Trebate li otkazati svom specijalistu?


Dr. Mark Hyman

Članak napisao: Dr. Mark Hyman
S engleskog prevela: Andrea Marić

Način na koji većina liječnika trenutno liječi, ne djeluje. Studenti medicine naučeni su da tijelo promatraju kao skup izoliranih dijelova, umjesto kao jedan cjelovit sustav. Iz toga proizlazeći postupak liječničke specijalizacije – organiziranje medicine po organima i bolestima, po mjestima i simptomima – pogrešno je i rezultira time da je suvremena medicina došla do točke prijeloma. Ovaj pretjerano fokusirani pristup ne samo što dehumanizira pacijenta, već povećava troškove zdravstvene skrbi. Tako na primjer znamo da liječnici specijalisti hospitaliziraju više pacijenata, prepisuju više recepata i naručuju više pretraga, nego liječnici primarne medicine. Ipak, veći troškovi liječenja rijetko znače i bolji ishod po pacijenta.

Znam to jer su i mene tako učili. Na Medicinskom fakultetu, moji kolege i ja naučili smo kako dijagnosticirati bolesti i propisati standardiziranu terapiju, neovisno o kome se radilo. Naučen sam promatrati tijelo kao skup simptoma, a ne jedan velik sustav. Dio mog obrazovanja bio je naučiti kako uputiti pacijenta kardiologu zbog srčanih problema, gastroenterologu zbog želučanih problema, a reumatologu zbog bolova u zglobovima. Uzevši u obzir da je većina liječnika ovako naučena, nije ni čudo da prosječan zdravstveno osiguran pacijent ima šest liječnika i koristi pet različitih lijekova.

Ono što sada znam jest da je ključ dobre medicine u promatranju cijelog pacijenta umjesto samo skupa pokvarenih dijelova. Moj se pristup zove funkcionalna medicina. Funkcionalna medicina nije novi način, specijalnost ili tehnika. Bavljenje funkcionalnom medicinom podrazumijeva promišljanje o načinu kako su sustavi u tijelu međusobno povezani. Funkcionalna medicina znači odmak od površne dijagnostike i otkrivanje temeljnog uzroka bolesti. U funkcionalnoj medicini želimo odgovoriti na pitanje: „Zašto?“, a ne samo ”Koji je odgovarajući lijek za ovu bolest?“

Tako sam postupio i u Evelyninu slučaju. Evelyn je došla k meni nakon desetljeća borbe sa zdravstvenim problemima. U tih deset godina posjetila je 12 doktora te joj je dijagnosticirano 29 različitih bolesti. Popis bolesti sadržavao je pred-dijabetes, povišeni krvni tlak, ovisnost o hrani, migrene, depresiju, pms, neplodnost, sindrom iritabilnog crijeva, refluks, astmu, alergije, čak i psorijazu. Kad je došla k meni, Evelyn je već imala specijalista za svaki milimetar svog tijela. S toliko liječnika na raspolaganju, trebala je biti najzdravija osoba na svijetu, ali upravo suprotno, kod nje je bilo previše svega: previše kilograma, previše opterećenja i previše lijekova.

Moj pristup bio je drugačiji. Kao liječnik funkcionalne medicine, promatram cijelu osobu, a ne bolest. Veći dio karijere proveo sam proučavajući temeljne uzroke kroničnih bolesti. U medicini postoji više od 12 000 poznatih bolesti, no samo je jedna Evelyn. Umjesto da o njoj razmišljam kao o mješavini 29 različitih dijagnoza, promijenio sam paradigmu. Promatrao sam što bi to moglo izbacivati njezino tijelo iz ravnoteže.

Tek je šačica načina na koje tijelo održava svoju ravnotežu. I na kraju krajeva, bolest se javlja kada ti osnovni sustavi ne rade. Ljudsko je tijelo veoma otporno, ipak njegovi će sustavi zakazati pod utjecajem nekoliko razloga, naime PREVIŠE onoga što oduzima zdravlje – loše hrane, loših mikroba, otrova, alergena i stresa, te PREMALO onoga što potpomaže dobro zdravlje – cjelovite hrane, vode, zraka, svjetlosti, odmora, kretanja, sna, ritma, povezanosti, ljubavi, smisla i svrhe. (Za više informacija o sedam fundamentalnih sustava u vašem tijelu koji mogu biti u neravnoteži, pogledati knjigu The Blood Sugar Solution – Rješenje za šećer u krvi).

Smislim li kako pomoći Evelyn da vrati svoje tijelo u ravnotežu, njezine će se bolesti uglavnom riješiti same od sebe. Nalazi su pokazali tri glavna sustavna izazova. Prvo, Evelyn je bila alergična na pšenicu, što je izazivalo upalu u njezinu tijelu te je štetilo njezinoj štitnjači. Drugo, imala je nezdravu razinu štetnih bakterija u crijevima koje su doprinosile osjećaju zamora i dobivanju na težini. I na kraju, živjela je u Minnesoti pa je nedostatak sunčeve svjetlosti, posebice u zimskim mjesecima, doveo do ozbiljnog manjka vitamina D. Uzevši u obzir njezin probavni, hormonski i imunosni sustav, u Evelyninu slučaju trebalo je obraditi tri osnovna sustava. Ukratko, skinuo sam je s pšenice, liječio štitnjaču, i dao visoke doze vitamina D. Nakon šest tjedana Evelyn nije imala više nikakve simptome te je izgubila impresivnih 9,5 kilograma. Ključan je bio povratak njezinih osnovnih tjelesnih sustava u red i rad.

Slična promjena paradigme – odmicanje od promatranja pacijenata kao skupa različitih bolesti prema prepoznavanju temeljnih sustava koji uređuju zdravlje i dobrobit čovjeka – jest ono što je potrebno kako bi se sustav zdravstvene skrbi odmaknuo od ruba. Pretjerano naglašavanje dijagnoze „da ili ne“, što znači da bolest ili imate ili nemate, može čak i najdobronamjernije liječnike navesti da predvide osnovne uzroke i rane znakove bolesti. A upravo je to pravo umijeće – prepoznavanje znakova za uzbunu prije nego li se oni pretvore u bolest. S ovakvim pristupom, moguće je da vam specijalistički pregledi više neće ni biti potrebni. Potrebni su nam liječnici koji mogu zbrojiti dva i dva i liječiti cijeli sustav, a ne samo simptome.

*Saznajte više u knjizi dr. Marka Hymana The Blood Sugar Solution (Rješenje za šećer u krvi).

Sada bih želio da Vi kažete meni:
Liječi li vaš liječnik samo simptome koje imate?
Posjećujete li više od jednog liječnika za različite poteškoće?
Smatrate li sebe jednim povezanim sustavom?
Podijelite svoje mišljenje i dodajte komentar.
Ostanite zdravo,
Mark Hyman, doktor medicine

**O dr. Marku Hymanu
Mark Hyman, doktor medicine, smatra da svi zaslužujemo vitalan život i da imamo potencijal da ga stvorimo za sebe. Zato se posvetio obračunavanju s temeljnim uzrocima kroničnih bolesti upregnuvši snagu funkcionalne medicine da bi promijenio zdravstvenu skrb. Liječnik je obiteljske medicine, osmerostruki najprodavaniji autor po listi New York Timesa, te međunarodno priznati vođa, predavač, edukator i zagovornik u svom području. Ravnatelj je Kliničkog centra za funkcionalnu medicinu u Clevelandu. Osnivač je i medicinski ravnatelj Centra UltraWellness, predsjenik odbora Instituta za funkcionalnu medicinu, medicinski urednik Huffington Posta te redovito doprinosi medicinskim znanjem u televizijskim emisijama kao što su CBS This Morning, Today Show, CNN, The View, Katie Couric show i Dr. Oz show.



Broj komentara: 10:

  1. Poucan tekst hvala sto ste ga objavili.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izuzetno pametan članak, trebali bi ga pročitati svi liječnici specijalisti u Hrvatskoj. S tim problemom se i ja momentalno mučim, jer na osnovi nalaza su mi postavljene tri dijagnoze i niti jedna nije točna. Samo zahvaljujući svom pulmologu, mladom specijalisti koji je sagledao sve moje simptome je zaključio da je moj problem histaminska intolerancija, ali u Hrvatskoj ne mogu naći specijalista koji bi to obradio i postavio dijagnozu. Tako, sada na osnovi samo zdrave intuicije mog pulmologa i moje pameti pokušavam se dovesti u red i riješiti nepotrebnih lijekova. Nažalost, morala sam čak i iz LCHF dijete izbaciti jedan dio povrća, voća te domaćih, bez konzervansa suhomesnatih proizvoda, kiseli kupus, kefir, tj. sve fermentirano, juhe od kostiju itd. jer je to hrana koja je prirodno bogata histaminom i meni smeta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Ina,
      Pocnite koristiti vece kolicine joda (kelp alga je jako bogata, a moze I Lugalova otopina) i ulje kima (prirodni antihistamin) ...koristite 3 puta dnevno I sto vise opskrbljujte tijelo kisikom (vjezbe disanja, planinarenje, trcenje,fizicka aktinost sto vise) I problem cete rijesiti. Ali vazno je osnaziti stijenku crijeva,sto znaci da se vratite na kefir I juhe od kosti kako histamin ne bi 'propustao' kroz crijeva u organizam. Imala sam prethodnih 6 mjeseci muke sa istim, ali vise nemam. :) sretno

      Izbriši
  3. Jako dobar članak, potvrdio je sve što sam do sad pročitala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Je li u HR postoje liječnici koje se bave funkcionalnom medicinom

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na objavljivanju ovog članka. Trebali bi ga pročitati svi liječnici. Moja prva!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja trenutno posjećujem imunologa, pulmologa, gastroenterologa, dermatologa, kao i otorinolaringologa. U dvije godine dijagnoze su se redale, ali niti jedna nije dala neki konačan odgovor na uzrok stanja, samo su se liječili simptomi lijekovima kojih danas pijem od 5 do 10 dnevno. Kako imam samo 24 godine i dosta mi je mučenja vlastitog tijela, i mene zanima postoji li u Hrvatskoj liječnik koji se bavi ovim pristupom?
    Hvala na objavi!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za ovaj blog! Divan je. Odgovorili ste na sva pitanja koja su mi se motala po glavi a na koja lijecnici nisu imali odgovore.

    Planiram da se hranim po LCHF stilu. Radujem se tome :) Nisam jos procitala cijeli blog, ali citam... Moj osnovni problem je visok inzulin, ali imam i hasimoto, alergije, upalu desni, migrene, PCOS... Imam 25 godina, visoka 155 cm i imam 48 kg. Smatram da je osnovni uzrok mojih problema stres tako da sam naucila smanjiti ga a onda sam zeljela rijesiti problem s inzulinom. Na OGTT mi je secer uvijek u referentnim granicama, ali inzulin je u jednom trenutku oko 500 (normalno je do 164). Ne podnosim metformin (Siofor) u smislu glava me gotovo stalno boli dok sam na tom lijeku. Moj krvni pritisak kada nemam nikakvih tegoba je 90/60. Ja sam primjetila da je moj krvni pritisak na ovim lijekovima kada god me boli glava uvijek iznad 90/60 (max. 120/85) a puls u stanju mirovanja kada imam glavobolju nije nikada ispod 100. Mozda je to normalan krvni pritisak, ali meni nesto smeta. Secer nikada nije bio izvan referentnih granica u trenutku glavobolje (3-6). Ne znam da li se moze govoriti o hipoglikemiji (mozda je glupost, ne ljutite se, ne znam, "glasno razmisljam")? Inace, glava me boli i na bilo kojoj dijeti koja znaci malo ugljikohidrata samo je to na lijekovima gore. Ja cu svakako preci na LCHF (mirna sam jer dijeta znaci malo ugljikohidrata, a masnoce sitost pa nema gladovanja), ali bila bih mirnija i kada bih imala terpiju koja bi mi pomogla da brze rijesim problem. Sve sam maljavija i zato zurim. Moj endokrinolog je nepristupacan i nezainteresiran. Promjenit cu ga. Ali ne znam sta da ocekujem od drugog endokrinologa, ako meni treba metformin a ne podnosim ga? Ne znam zasto imam glavobolje... Ako budem samo na LCHF hrani bojim se da se maljavost u narednom periodu prosiri... Zanima me vase misljenje. Zasto imam glavobolje? Radovala bih se vasem odgovoru.

    Pozdrav iz Sarajeva!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Anita, mene isto zanima jel možete preporučiti nekoga u Hrvatskoj tko se bavi funkcionalnom medicinom? Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav, Iva

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav,
    S obzirom da sam već neko vrijeme na Paleo prehrani i pratim sve vezano za to i mislim da je to super, da li je moguće dati preporuku kao što su već pitali u prošlim komentarima za nekoga tko se bavi funkcionalnom medicinom u Hrvatskoj s obzirom na ovaj članak?!Hvala unaprijed..
    Zvonimir, lp

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.