subota, 7. lipnja 2014.

Disbioza crijevne flore i sindrom propusnih crijeva - uzrok sve većem broju bolesti


”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2.500 godina da bi i nauka napokon počela prihvaćati da su zdrava crijeva i zdrava probava zaista ključ cjelokupnog zdravlja. Iako se o ovoj temi vjerojatno još ne razgovara u većini liječničkih ordinacija, malo istraživanja literature i interneta pokazuje da sve veći broj svjetskih stručnjaka smatra da bi zdravlje crijeva trebalo postati jedan od najvažnijih medicinskih ciljeva današnjice, što nam ulijeva nadu da se stvari ipak kreću u pravom smjeru. 

Crijevna flora – nevidljivi mikro svijet

U našem probavnom sistemu živi jedna cijela kolonija mikroorganizama – u prosjeku 1,5 – 2 kg bakterija s kojima živimo u simbiotskoj vezi. Ima ih 10 puta više nego što ima stanica u našem tijelu, i to preko 400 različitih vrsta. Ovaj mikrosvijet nije tek neka kaotična masa, već dobro organizirano društvo u kojem svaka vrsta ima svoju ulogu, gdje neke vrste dominiraju i kontroliraju druge. Ove naše domaće bakterije obavljaju tako važne funkcije u našem tijelu, da vjerojatno ne bismo preživjeli kad bi nam crijeva bila sterilna. 

Najvažnija i kod zdravih osoba najbrojnija grupa mikroorganizama naziva se esencijalna ili korisna flora i čine je Bifidobacteria, Laktobacteria, Propinobacteria, fiziološke vrste E. Coli, Peptostreptococci, Enterococci i mnogi drugi. Sastavni dio normalne crijevne flore je i tzv. oportunistička flora koji sačinjavaju Bacteroidi, Peptococci, Staphylococci, Clostridia, Yeasts - gljivice, Enterobacteria i mnogi drugi. Kod zdravih osoba je broj ovih mikroorganizama ograničen i pod kontrolom korisne flore, ali ako nisu pod kontrolom, odnosno ako se prekomjerno razmnože ovi mikroorganizmi mogu izazvati bolesti. Razni mikroorganzimi koje unosimo kroz hranu i piće nazivaju se tranzitna flora. Ako su crijeva zaštićena korisnom florom, tranzitni mikroorganizmi ne mogu učiniti štetu, ali ako je crijevna flora poremećena, i ove bakterije mogu izazvati bolesti. 

Naša su crijeva zapravo filter ili barijera, koja štiti da štetne tvari koje unosimo iz vanjskog svijeta ne bi mogle prodrijeti unutar organizma (u krvotok) i upravo debeli sloj ”domaćih” bakterija (korisne crijevne flore) oblaže crijevnu stijenku i štiti nas od vanjskih uljeza – bakterija, toksina, kemikalija, parazita i neprobavljene hrane. 

Osim što fizički štite, korisne bakterije imaju i mnoge druge važne uloge:

  • Proizvode niz supstanci koje djeluju antibiotski, antiviralno i antifugalno
  • Aktiviraju imunološki sistem protiv ”napadača”
  • Neutraliziraju toksine iz hrane i toksine koje proizvode mikroorganizmi
  • Neutraliziraju teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance
  • Sudjeluju u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari
  • Održavaju zdravlje stanica crijevne stijenke - crijevnog epitela

Kad je crijevna flora ugrožena, dolazi do neuhranjenosti stanica i oštećenja crijevnog zida - crijevne stijenke. Smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari u tijelo, pa dolazi do nedostatka nutrijenata, a loše bakterije probijaju se u crijevni zid i uzrokuju upalna stanja crijeva. 

Tvrdnja da smo ono što jedemo samo je djelomično točna; zapravo smo ono što apsorbiramo, a normalna razgradnja i apsorpcija hrane nemoguća je bez zdrave crijevne flore. Crijevna flora probavlja proteine, fermentira ugljikohidrate, razlaže masti i vlakna, te proizvodi transportere koji nose hranjive tvari, minerale, vitamine i vodu kroz zid crijeva u krvotok. Ako je sastav crijevne flore loš, enterociti - stanice crijevnog zida ne proizvode potrebne enzime za razgradnju hrane. 

Bez zdrave crijevne flore ne možemo probavljati pšenični protein gluten (ali ni druge slične proteine iz drugih žitarica i mahunarki) i kazein (mlječni protein). Prvi dio probave proteina odvija se u želucu ali konačna razgradnja u crijevima, pa nepotpuno razgrađeni proteini iz mlijeka i pšenice ulaze u krvotok i izazivaju mnoge zdravstvene probleme. Bez korisnih bakterija ne možemo probaviti dijetalna vlakna (iz mnogih vrsta voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica). Dobre bakterije hrane se vlaknima i proizvode niz hranjivih tvari za zdrav crijevni zid i za apsorpciju toksina, ali ako prevladavaju loše bakterije one hraneći se vlaknima proizvode gasove, toksine i dovode do upalnih procesa. Bez dobre crijevne flore ne možemo probaviti niti mliječni šećer laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda, pa je sada jasnije zašto tako veliki broj ljudi ima problema s mliječnim proizvodima. 

Korisne bakterije u našim crijevima proizvode vitamine K, B1, B2, B3, B6 i B12 i aminokiseline, pa tako osiguravaju neprestani protok vitamina topivih u vodi i aminokiselina, čak i kad je količina i vrsta hrane ograničena. Kod osoba sa lošom crijevnom florom prisutan je višestruki nedostatak nutrijenata, što naravno uzrokuje mnoge bolesti. Ovo se ne može liječiti suplementima, već treba ciljati na ozdravljenje crijevne flore. 

Osim za razgradnju hrane i pravilnu apsorpciju nutrijenata, crijevna flora igra i vrlo veliku ulogu za naš imunološki sustav. Preko dvije trećine imunološke zaštite organizma nalazi u crijevima i upravo korisne bakterije igraju ulogu u stvaranju važnih dijelova imunološkog sustava - limfocita i imunoglobulina. Zid zdravog crijeva prepun je limfocita, dok je kod osoba sa oštećenom crijevnom florom taj broj daleko manji. Limfociti proizvode imunoglobuline koji uništavaju ili deaktiviraju napadače – bakterije, viruse, gljivice i parazite. Zdrava crijevna flora neophodna je i za pravilan rad drugih stanica imunološkog sustava - neutrofila i makrofaga koji uništavaju viruse, bakterije, njihov otpad i toksine koje proizvode.

Disbioza ili disbalans crijevne flore

Zbog svih ovih važnih uloga zdrave crijevne flore, neophodno je da ovaj mikro svijet održavamo zdravim, ali u modernom vremenu, uz modernu prehranu i način života, ovo postaje skoro nemoguće. Sve je učestalija disbioza ili disbalans crijevne flore – loš sastav crijevne flore, nedostatak korisnih sojeva bakterija, radi čega dolazi do razmnožavanja loših sojeva bakterija i gljivica i poremećaja svih gore navedenih zdravih tjelesnih funkcija.

Crijevnu floru uništavaju:
  • Antibiotici i drugi lijekovi
  • Prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima
  • Toksini iz prehrane kao gluten i industrijska ulja
  • Stres, oboljenja
  • Starost, fizički napori i izlaganje toksinima

Prekomjerno korištenje antibiotika, koji se rutinski prepisuju, uništava i korisne bakterije u crijevima. Tada lako dolazi do razmnožavanja loših sojeva bakterija, virusa i gljivica i njihovog pretvaranja u patogeni oblik, što izaziva bolesti i poremećaje. Čest je slučaj da se antibiotici prepisuju za viroze što je potpuno bespotrebno jer na virus se ne može djelovati antibiotikom. U slučajevima kad se stvarno moraju uzeti antibiotici, uz njihovu upotrebu mora se napraviti intervencija za obnavljanje crijevne flore, ali nažalost o tome nas nitko ne upozorava. Potrebno je i do 6 mjeseci kako bi se obnovila zdrava crijevna flora, i to ako nešto poduzmemo. Prvo, kad se uzimaju antibiotici, moraju se uzeti i probiotici, kako oni u tabletama, tako i prirodni - domaći kefir i druge fermentirane namirnice. Drugo, kad uzimamo antibiotike i dugo vremena nakon toga, ne smijemo jesti šećer i škrob, jer kad poubijamo korisne sojeve bakterija, gljivice se prekomjerno razmnožavaju još više kad ih hranimo šećerom i škrobom. I drugi lijekovi uništavaju crijevnu floru: analgetici, steroidi i kontracepcijska sredstva. Tablete za spavanje, tablete protiv kiseline i mnogi drugi lijekovi štete probavnom i imunološkom sustavu na druge načine. 

Drugi najveći razlog disbalansa crijevne flore je moderna prehrana koja se zasniva na pogodnosti a ne na hranjivosti. Prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (kruh, tjestenine, biskviti, kolači, žitne prerađevine) potiče razmnožavanje gljivica, naročito Candide, ali i Streptococci, Staphylococci, gljivice Clostridia, te pogoduje naseljavanju parazita u crijevima.

Sindrom propusnih crijeva

Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i čine ga propusnim. Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata, a sindrom propusnih crijeva znači da se inače tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se pukotine na crijevnom zidu koje propuštaju u krvotok ono što tamo ne bi smjelo doći: viruse, bakterije, gljivice i njihove toksine, te nerazgrađene komponente hrane. Nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini ulaze u krvotok gdje ih imunološki sistem prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije na hranu i autoimunoloških bolesti. 


Popularni testovi intolerancije su skupi a ne daju pravo rješenje, jer kad imate propusna crijeva, možete reagirati na bilo koju namirnicu i nije rješenje izbaciti sve one namirnice koje test pokaže, već treba iscijeliti crijevnu stijenku i izgraditi normalnu crijevnu floru pa će intolerancije i većina alergija proći.

Gluten – još više problema

Nepotpuno razgrađeni proteini gluten (iz pšenice) i kazein (iz mlijeka) zbog nezdrave crijevne flore u obliku peptida gluteomorfina i kazeomorfina, kroz propusna crijeva ulaze u krvotok gdje imaju djelovanje kao opijati i izazivaju ovisnost. Zato često osjećamo jaku žudnju upravo za onom hranom koja nam najviše smeta. 

Gluten potiče proizvodnju zonulina, supstance koja pridonosi propusnosti crijeva i potiče stvaranje antitijela koja dovode do autoimunoloških bolesti. Kod većine autoimunoloških bolesti mogu se izmjeriti visoke doze zonulina i otkriti propusna crijeva. Gluten također potiče proizvodnju proupalnih citokina, kemijskih spojeva koji oštećuju stanice, te uzrokuje promjene u proizvodnji neurotransmitera - serotonina, dopamina, histamina. 

Necelijakijska osjetljivost na gluten zapravo je prisutna kod velikog broja ljudi, iako je u medicini još uvijek zanemarena. Tako je iz više razloga: gluten je teško probavljiv protein, a zbog genetske modifikacije i izmjene kromosoma postao je još puno veći problem i vjerojatno potpuno neprobavljiv. Uz to ga i prekomjerno konzumiramo jer industrija dodaje gluten u brašna i peciva kako bi se ljepše dizala i bila primamljivija. Povrh svega, većina ljudi jede pšenične proizvode u sklopu svakog obroka, čak i 5-6 puta dnevno. 

Zbog svih ovih mehanizma, nije teško shvatiti zašto istraživanja povezuju preko 50 bolesti s nepodnošenjem glutena. Ovo je dovoljno razloga da u slučaju bilo koje autoimunološke bolesti prvi korak bude izbacivanje pšenice i glutena, a najbolje svih žitarica, jer osjetljivi na gluten najčešće reagiraju i na druge slične proteine kojih ima na stotine u drugim žitaricama i mahunarkama. 

Veza između crijeva i mozga

Crijevna flora je i nasljedna. Bebe se rađaju sa sterilnim crijevima i nasljeđuju majčinu crijevnu floru koja je ista i u rodnici, i sad imamo generacije modernih majki s disbiozom crijevne flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava, i loše prehrane koje su konzumirale tokom života. Također je sve više djece rođene carskim rezom i djece koja nisu dojena, što onemogućuje izgradnju zdrave crijevne flore u najmlađoj dobi. Doktorica Natasha Campbell McBride u svojoj knjizi GAPS - Crijevno psihološki sindrom opisuje vezu između crijeva i mozga. Toksini  koje ispuštaju oportunistički sojevi bakterija i gljivica kroz propusna crijeva ulaze u krvotok i nesmetano cirkuliraju tijelom. Tako dopiru i do mozga gdje mogu uzrokovati brojne poremećaje. Gljivice, najčešće Candida, trebaju glukozu (iz šećera i škroba) za hranu. Kod zdravih crijeva glukoza se pretvara u mliječnu kiselinu, vodu i energiju, ali Candida probavlja glukozu alkoholnom fermentacijom gdje se glukoza pretvara u alkohol i acetaldehid koji krvotokom dolaze do mozga i vrlo su štetni za djecu u razvoju. Alkohol može proći i kroz posteljicu i doći do fetusa. 

Dr McBride smatra da zbog toksina, koji kod disbalansa crijevne flore i propusnih crijeva slobodno cirkuliraju tijelom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja kod djece (npr ADHD, ADD, disleksija), razni psihološki problemi i hiperaktivnost. 

Zaključak

Disbalans crijevne flore, propusna crijeva i osjetljivost na gluten mogu biti uzrok mnogih bolesti:
  • Atopijski dermatitis (ekcem), astma, alergije, intolerancija hrane;
  • Kronične upalne crijevne bolesti - Crohn, ulcerozni kolitis, IBS - iritabilni kolon;
  • Anemija i mnoge druge bolesti i poremećaji nastali zbog nedostatka nutrijenata;
  • Autoimunološke bolesti: celijakija, dijabetes tip 1, hashimoto, psorijaza, reumatoidni artritis i druge;
  • Neurološke bolesti: depresija, bipolarni poremećaj, schizofrenija, migrenske glavobolje i druge;
  • Poremećaji koncentracije i učenja kod djece, ADHD, ADD, dileksija, dispraksija, autizam.

Što se može učiniti
  • Eliminirati hranu koja djeluje iritirajuće
  • Smanjiti inflamaciju - upalu
  • Zacijeliti i ozdraviti crijevnu stijenku
  • Izgraditi normalnu i zdravu crijevnu floru
  • Glavni faktori - promjena prehrane, vrijeme i strpljenje


Hrana koja iritira
  • Gluten, pšenica i žitarice općenito
  • Mahunarke
  • Mliječni proizvodi (osim maslaca i domaćeg kefira)
  • Industrijska ulja i margarini
  • Šećer
  • Industrijske prerađevine
  • To mogu biti i FODMAP ugljikohidrati (Fruktoza, Oligosaharidi, Disaharidi, Monosaharidi i Polioli) koji se nalaze u mnogih biljnim namirnicama: voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i mahunarkama. To su ugljikohidrati koji se ne mogu pravilno probaviti već fermentiraju u crijevima i hrane bakterije, što dovodi do stvaranja gasova u crijevima. To može izazvati jaku bol, nadimanje, i poremećenu probavu – zatvor ili proljev, što pogoršava stanje kod upaljenih crijeva i loše crijevne flore. (Na internetu se može naći popis namirnica koje sadrže FODMAP ugljikohidrate).


Hrana koja liječi
  • Namirnice koje djeluju antinflamatorno: riba, maslinovo ulje, češnjak i druge vrste luka, tamno plavo bobičasto voće (borovnica, kupina, ribiz), kurkuma, đumbir.
  • Temeljac ili juha od kostiju sadrži mnoge komponente koje pomažu u obnavljanju stanica crijevne stijenke i njenom zacjeljivanju.
  • Domaći kefir – fermentirani mlječni proizvod nezaobilazan je za izgradnju zdrave crijevne flore. Sadrži miljarde korisnih bakterija i to stotine različitih sojeva.
  • Mogle bi biti korisne namirnice bogate prebioticima (hrana za probiotike) kao što su inulin i rezistentni škrob, npr čičoka i batat.

Pronađite svoj optimalan način prehrane u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, potrebama i navikama. To može biti Paleo prehrana, Zelena kura, GAPS dijeta, Autoimuni Paleo Protokol ili nešto slično, prema principima LCHF - manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti, bez žitarica i industrijskih prerađevina. Bitno je da prehrana bude osmišljena tako da bude održiva na duže staze jer prestrogi režim uz osjećaj odricanja predstavlja rizik za brzo odustajanje. 

Vrlo bitni faktori u svemu ovome, osim prehrane su: pozitivan stav, vrijeme, strpljenje, kontrola stresa, kvalitetan san, boravak u prirodi, životna radost. Prebacite fokus sa bolesti na zdravlje.

Budite zdravi!


Saznajte više o zdravoj probavi, zašto dolazi do infekcije candidom, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.

Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god. 

Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.



44 komentara:

  1. odličantekst pun korisnih informacija:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Opet veliko HVALA, DRAGA ANITA!

    Bas sam imala jos nekih nedoumica i jedva sam cekala tekst o crijevnoj flori, jer sam ocekivala da ce biti bar jos jedan i, konacno, evo ga!

    Pravo ste mi otkrice i nadam se da nikad ne cu odustati od Vas! I znam da ni Vi ne cete odustati od drugih te da cete uz sve vecu i jacu podrsku promijeniti cijeli balkan! :D

    Pozdrav i pusa! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. kako onda unosite vitamin B. HVALA unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. iz iznutrica i žumanjaka, to je najbogatiji izvor svih minerala i vitamina.

      Izbriši
  4. Pozdrav Anita,
    jedno pitanje vezano uz AC dijetu..naime provodim je (tek) 7 dana i mogu reći da se osjećam puno bolje. Mene sada zanima, kada mogu postepeno početi unašati mliječne proizvode i voće? Znam da je jako rano za to pitanje, ali zaista mi je teško jer obožavam svježi sir i sve mliječne proizvode, kao i voće, tako da mi je to najveći problem. Slatkiši i ostali UH mi uopće ne fale, čak mi se i sviđa ovakav način prehrane i općenito recepti za LCHF kruh, no najviše mi nekako fali to mliječno i voće :/ A pošto je sad sezona, i odlične su mi te kombinacije sir/voće, zaista mi teško pada.

    Hvala, Ines

    OdgovoriIzbriši
  5. Bok Anita,

    meni inace mlijeko ne odgovara (naravno pijem domace mlijeko iz mlijekomata). Osjecam se naduto cijelo vrijeme nakon sto popijem.

    Pa bi me zanimalo da li postoji adekvatna zamjena, tj nesto sto bi mogao piti nakon treninga umjesto mlijeka buduci da se bavim sportom.

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav Anita,
    puno sam čitala o LCHF prehrani i prije tjedan dana odlučila sam je provoditi.
    Pročitala sam puno tekstova i komentara, ali mene zanima da li je uredu piti
    mlijeko od badema sa malo stevije (kućna izrada) pošto sam pročitala da je među
    namirnicama koje nisu dozvoljene.Nisam sigurna da li se to odnosi samo na industrijski proizvedeno mlijeko.
    Unaprijed hvala.
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita,

    hvala na odličnom tekstu! Moj sin, koji je star 8 mjeseci, od svog prvog mjeseca se bori s dermatitisom. Da ti skratim priču....Nakon obilaska mnogih doktora, koji su samo propisivali kortikosteroidne kreme i tvrdili da će dermatitis nestat a vremenom, a NITI JEDAN nije spomenuo da bi problem mogao biti u crijevima, jedino nam je pomogla jedna doktorica naturopatkinja, koja je, nakon što mu je izvadila krv iz prsta, vidjela nerazgrađenu hranu i rekla da je problem u propusnosti crijeva..

    Radili smo mu alergotest na gluten i mlijeko i pozitivan je. Ukupan IgE mu je 679, jako visok. Uglavnom, po preporuci naturopatkinje, ja sam izbacila iz prehrane gluten, mlijeko i sve mliječne proizvode (budući da ga još dojim), a sinu dajem svaki dan probiotike i ulje jetre bakalara. Dohranu uvodim polako i oprezno, jer reagira na sve i svašta.
    Iako se vidi pomak, dermatitis još nije nestao, ima ga po pregibim na rukam i nogam, ali oko usta i po ušima najviše..To ga užasno svrbi i neda mu spavat, a ni meni i mužu.:(

    Imam par pitanja za tebe:
    Napisala si da bez dobre crijevne flore se ne može probaviti ni laktoza, a majčino mlijeko sadrži laktozu?! Da li je moguće da mom sinu smeta moje mlijeko, iako svi preporučuju što duže dojiti.
    Bih li mu smjela dati domaći kefir, ako je alergičan na mliječne proizvode?
    Preporučili su nam rižino i bademovo mlijeko, kao zamjenu za kravlje. Što mislite o tome?

    Rekla sam da ću ukratko, ali se neda.:)) Još nisam spomenila da je primao 72 sata antibiotike čim se rodio, čime mu je odmah na početku narušena crijevna flora.
    Ovo ste super napisali na kraju teksta, potrebno je vremena i strpljenja, čega mi već ponestaje, jer uz sav trud, moje izgladnjivanje već 2 mjeseca... i dalje sam prisiljena koristiti kreme sa steroidima.

    Unaprijed Vam hvala na odgovoru! Veeeliki pozdrav od gladne, nenaspavane, umorne mame...haha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako nastavite dojiti što duže, krenite s juhama od kostiju i minijaturnim dozama kefira. Preporučam fermentirano ulje jetre bakalara i izlaganje suncu, naravno ne kad je najjače. Bit će on okej, samo strpljivo :)

      Izbriši
  8. Puno hvala na brzom odgovoru!:)
    Napravila sam mu juhu od telećih kostiju po vašem receptu. Koristim fermentirano ulje jetre bakalara.
    Nova sam na vašem blogu, pa nisam uspjela još sve pohvatati (inače sve pohvale za blog, ma svaka čast), pa nisam razumjela za žitarice, nisu dobre za propusna crijeva? Jer sam pravila kruh od žitarica bez glutena- heljdina, kukuruznog i rižina brašna, i uvijek stavim i sjemenke lana.
    Možete li barem sažeto napisat prehranu za mog sina s obzirom da ima 8 mjeseci i propusna crijeva? Bila bih vam jaaako zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
  9. Anita, na ZK sam cca mjesec dana zbog IBS. Zanima me koliko bi prosjecno trebala biti
    na njoj za oporavak crijeva. Naravno presla bih na LCHF. Ne pravim domaci kefir vec pijem probiotike od kojih mi stalno sve krulji po trbuhu, imate li kakvu preporuku koje probiotike da uzimam?

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala vam na dobro objasnjenom tekstu:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Disbiozu izazivaju, na startu života, vakcine i "vitamin" K koje primaju naše bebe čim se rode. Sve ostalo je samo šlag na tortu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ppozdrav svima. Molim vas da mi neko kaze da li gljiva kombuha smije da se koristi i kako.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Anita, pozdravljam Vas.
    Moram Vas nešto upitati/zagnjaviti i nadam se da ćete imati vremena, jer primjećujem da ste aktivni trenutno na blogu. :)

    Ako biste mi mogli, molim Vas, iznijeti svoje mišljenje o proizvodu Betaine HCl (s pepsinom), bila bih veoma zahvalna.
    Mislim na privremeno rješenje, jer sam svjesna da kefir, kiseli kupus i želatin tu pomažu, no, s ovim proizvodom bi se, vjerujem, znatno ubrzalo prirodno stvaranje želučane kiseline.

    Ne bih Vas to upitala da nisam čitala o tome na stranici Specific Carbohydrate Diet, a i na Healing naturally by Bee i dr. Mercola, čak i dr. Campbell-McBride odobrava. Koliko sam shvatila, proizvod nije opasan za one koji nemaju ulcerozni kolitis ili drugo želučano oštećenje. Za muškarca je, 60 godina, inače, dobrog apetita, možda i predobrog (prevelikog - pretilost). :)

    Samo napišite DA (privremeno rješenje) ili NE (ni u kojem slučaju). Ako želite opširnije, samo dajte. ;)

    Veliki pozdrav.
    Nadam se da ste se dobro odmorili ovo ljeto.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Mnogi ljudi imaju manjak želučane kiseline, što ne samo da otežava probavu u želucu, nego smanjuje i proizvodnju enzima, tako da se cijeli proces probave i razgradnje hrane ne odvija kako treba. Ne može škoditi (ako ima manjak) samo treba prilagoditi dozu.

      Izbriši
    2. Odlično, hvala lijepo!

      Da, puno je tu simptoma, a neki su: neprobavljena hrana u stolici (ovo mi je najbolji indikator), facijalna rosacea, okularna rosacea, nadutost odmah nakon jela, teško podrigivanje, vjetrovi, glad vrlo brzo nakon obilnoga obroka po LCHF-u,...

      Čvrsto vjerujem da će se proizvodom Betain HCl s pepsinom doživjeti preporod u jednome danu.:)
      Naravno, uz obilno korištenje himalajske soli za kojom žudi itekako - čitam da je i ovo nekad znak za manjak kiseline. To bi trebalo potpomoći prirodnom stvaranju kiseline. Uz dovoljno sirovih životinjskih bjelančevina i masnoća, također, samo da se ''pokrenu stvari''.

      Dosta sam pročitala i o doziranju, tako da ne smije tu biti problema.

      Hvala još jednom na vrlo (vrlo, vrlo) vrijednoj informaciji, kao i uvijek!

      Veliki pozdrav!

      Izbriši
  14. Pozdrav ! evo javljam se s nadom da ako vi niste u mogucnosti odgovoriti, onda netko drugi tko se hrani sa LCHF i razumije se.
    Vegetarijanka sam 4 godine, i vec i prije toga sam bila anemicna. No zadnjih nekoliko mjeseci mi je zeljezo palo jos puno nize i pocelo mi je stvarno smetati za zivot. Osim toga konstantno imam problema sa gljivicama po tijelu i nikako to ne mogu rijestit. Imam alergiju i intoleranciju na neku hranu ( i krizne reakcije ) sto se vecinom manifestira kao svrbez i naoticanje, ili proljev, a u zadnje vrijeme i kao crvenilo na licu sto mi jako smeta, jer nikako ne mogu shvatiti koje namirnice to uzrokuju. Mlijecne proizvode ne toleriram dobro (probavne smetnje). Mene zanima sto vi mislite kakvu bih prehranu trebala izabrati (s time da prelazak na jedenje mesa ne dolazi u obzir)
    Da li je za pocetak u redu izbaciti samo odredene UH, poput glutena, ili to nije dovoljno? ja jedem jaja, a ostale proteine dobivam iz orasastih plodova i sjemenka, te pseudozitarica i mahunarka.
    Hvala puno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Mateja:
      Sto vise i izrazajnije probleme imate, visa je neravnoteza u crijevima kao i propusnost crijeva.

      Moj savjet Vam je obavezan unos kefira (mlijecnog ili vodenog, ovisi o odredjenim faktorima, tj., Vasem stanju organizma) i/ili domacega kiselog kupusa. Neophodna je i juha od kostiju - morate barem riblju juhu uvesti ako meso ne dolazi u obzir. Kuhajte riblje glave, narocito su bogate nevjerojatnim zelatinom koji je obavezan u slucaju slabe probave (otud anemija) i propusnih crijeva, a riblje juhe od glava sadrze i jod te vitamine topive u mastima.

      Sirovi zumanjci su isto nesto sto trebate redovito unositi ako zivotinjske iznutrice ne dolaze u obzir, zbog vitamina i minerala.

      Vitamin D je takodjer obavezan, jer sudjeluje u gotovo svim najvaznijim funkijama u tijelu, a najbolji je izvor Sunce i fermentirano ulje jetre bakalara, a onda dodatak u obliku D3.
      Jedini dobar izvor u hrani su skampi (vise od 14 000I.U. u 100g) te svinjska mast (2 800I.U. u 100g).

      Provjerite tekst Anticandida program na ovome blogu i u dozvoljenim namirnicama izbacite sto inace izbjegavate. Tu cete opsirno saznati sve sto Vam treba, pa i zasto trebate smanjiti ugljikohidrate iz bilo kojih izvora. Gluten je protein tesko probavljiv ili neprobavljiv i uzrokuje propusna crijeva.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Nediljka, hvala na odgovoru!
      Molim te javi mi se na mail. Ako te nešto budem trebala, nemam nikakav kontakt... Puno pozdrava :)

      Izbriši
  15. Pozdrav Anita,
    Zeljela bih znati da li osobe sa hipotireozom, hashimotom, smiju piti kefir od tibetanske gljive?
    U kojoj kolicni i u koje doba dana?
    Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Anita,
    prije svega veliko hvala za vrijeme i energiju koju dijelite s nama dajući nam savjete i korisne tekstove o zdravlju.
    Budući da imam candidu albicans (u uzorku iz stolice) u određenoj mjeri primjenjujem prehranu iz Vašeg AC programa,
    no premda sam već dosta toga pročitala po vašim blogovima još uvijek imam nekoliko pitanja:
    1. da li se smije koristiti jabučni ocat, i ako ne, čime bi se mogla zakiseliti salata osim limunom?
    2. da li se smije piti espresso bez dodataka, 2-3 male šalice dnevno?
    3. da li je jako veliki minus ako se od voća pojede samo 1 kisela zelena jabuka dnevno?
    4. kefir - pijem ga već skoro godinu dana, najčešće sa 2-3 č.češnjaka i oko njega imam 2 pitanja:
    a) od kada ga pijem poboljšalo mi se stanje sa sinusima (od djetinjstva imam problema s tim) ali sam dobila simptome candide
    vaginalno i rektalno što me i natjeralo da nosim uzorak stolice na analizu - da li je moguće da se candida pod utjecajem kefira
    i češnjaka preselila iz područja sinusa u donji dio organizma?
    b) kada napravim kefir sa domaćim kravljim mlijekom s placa simptomi rektalno i vaginalno se pogoršaju (nešto kao škakljanje ili
    svrab) - da li je moguće da je tome uzrok domaće mlijeko?
    Budući da planiram što prije ići na rigoroznu AC prehranu volila bi znati odgovore na gornja pitanja pa Vam molim ako je moguće
    da mi odgovorite Vi ili netko od prisutnih na blogu tko zna odgovore.
    Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita, negdje sam procitala da je jedan od pokazatelja zasicenosti tijela (majke) candidom takodjer i ucestalo crvenilo guze dojene bebe. Da li to znaci da se candida prenosi u majcino mlijeko ili je to samo neki 'reflektirajuci' simptom? Postoji li opasnost za bebu? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  18. Poštovana ga.Anita!
    Otkad sam prešla na AIP mnogo razmišljam o svojoj prehrani pa bi htjela samo s vama podjelit moje mišljenje,pa vas molim,da mi kažete,dali pravo mislim ili da napravim nešto drugo.
    Imam MS i hipotirozu zato sam započela sa AIP-om(sada sam na 20.danu.Moj veliki problem su i crjeva,zatvor....Pred 2 godinama preboljela sam sepsu zbog IUV Mirene,bila sam mjesec dana u bolnici i antibiotiku i.v.Tad nisam ni znala sve o tim probioticima,pa sam jih uzimala daleko premalo.Nakon toga išla mi je i krv na blato,pa sam bila kod proktologa,kdje su mi rekli da imam fistulu rektuma.Imala sam užasne bolove,pogotovo,kad je stolica bila tvrda,...e zato sad ja razmišljam,da bi morala prvo poduzet dietu za zdravljenje crjevi,pa sam počela pit kostnu juhu i kefir iz domačeg kravjeg mljeka(jučer).Znam,da mljeko nije dobro kod autoimunih bolesti,ali moje mišljenje jest,da bi prvo pozdravila crjeva,pa onda prešla,ukinila mljeko.Čini mi se,da je domače mljeko ipak zdravije nego industrijsko kokosovo,a što se tiče vodenog kefira,pa je opet unitra šečer-opet loša stvar!E sad više nisam pametna i neznam šta da radim,šta je bolje!Šta vi kažete?Šta mi preporučujete?

    OdgovoriIzbriši
  19. Da li krompir sadrži teško probavljive proteine? Da li krompir može izazvati propusna creva i da li iritira creva kao žitarice? Ja bih da izbacim SVE žitarice i mahunarke, ali bih da unosim određeni deo šećera iz voća i kuvanog povrća (krompira, šargarepe, cvekle) da li to može da mi naškodi crevima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krompir kao i sve krtolasto povrce sadrzi velike kolicine skroba koje dize insulin do plafona kao i gore navedeno kuvano povrce. Nije mi poznato da krompir sadrzi proteine ali kora krompira sadrzi vlakna koja usporavaju razgradnju skroba.
      Unosis secer iz razloga jer ...... ???

      Izbriši
  20. Molim vas recite mi kako se testira dibsioza creva?

    OdgovoriIzbriši
  21. Moja curica ima ad po cijelom tijelu testirana je dva puta sve neg.sad spominjali nam jedu prozna crijeva kako to izljeciti i da li moguce da joj smeta neka hrana ako je testiranje sve neg.inace rodena je jos kao nedonoscad u 32 tj.sve smo probali kreme ali ni jedna nam neponaze dugorocno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, moguće je da hrana smeta iako testiranje to ne pokazuje. Izbacite gluten i komercijalne mlječne proizvode.
      Pročitajte Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju

      Izbriši
  22. S obzirom da je zatvoreno komentiranje za clanak o candidi,postavit cu ovdje pitanje pa ako bi mi netko mogao odgovorit...pise da ako previse mrsavimo na ac dijeti da ukljucimo u prehranu vise korjenastog povrca,da li moze i kuhano ili samo svjeze kao salata..vec sam dosta smrsavila i ne bi bilo dobro da vise mrsavim...unaprijed hvala..lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko znam da može. Ali opet s oprezom jer se kandida hrani Uh, a kuhano ima više UH nego svježe.

      Izbriši
  23. Poštovana Anita, šta mislite o mineralu Zeolit kod poremećaja crevne flore? SIBO i IBS? Hvale ga da je dobar u odstranjivanju toksina i ubjanju patogenih bakterija (kandida) imate li vVi nekakvih informacija ili su ovo laži?

    OdgovoriIzbriši
  24. Upravo sam u zadnje dvije godine izbacivsi iz prehrane gluten i secere dosao u remisiju,inace bolujem od Kronove bolesti vise od 10 god.Zahvaljujem na clanku,sad su mi neke stvari jos jasnije.

    OdgovoriIzbriši
  25. Draga Anita, ja imam disbiozu crevne flore (i faune) :))) već mesecima! Nadutost, gasovi (gasovi naročito posle voća a manje posle pirinča)... Više puta sam radio test na kandidu albikans, ali uvek je negativan, svi nalazi i testovi koje sam radio (krvna slika, 6 puta pregled stolice na kandidu) su negativni, tj. odlični! A meni nije dobro :( mom stomaku je loše. Osećam se nekako pijano i u glavi mi se vrti, umioran sam, ne tolerišem hranu! Samo mi odgovaraju meso, jaja i slanina! Ali ne mogu samo to jesti, jede mi se i nešto posno. Od kiselog kupusa mi je gore i kefira :( šta da radim? Pozdrav Stanko!

    OdgovoriIzbriši
  26. Depresija, bipolarna depresija i šizofrenija nisu neurološke nego psihičke bolesti.

    OdgovoriIzbriši
  27. Poštovana Anita,
    Hvala na interesantnom i poučnom članku. Htio bih vas upitati u vezi jogurta tj. kako jogurt utječe na crijevnu floru? u tekstu spminjete samo kefir, pa me zanima što mislite o jogurtu. lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  28. Draga Anita, molila bih Vas za info kako se moze provjeriti/testirati crijevna propusnost? Puno hvala! Lp, Ivana

    OdgovoriIzbriši
  29. Takodjer i mene zanima isto pitanje....imam problem nedostatak enzima za varenje i manjak propusta u crijevima. HVALA!!!

    OdgovoriIzbriši
  30. Poštovana Anita
    godinama se borim s kandidom imam autoimunu bolest Graves, ne podnosim laktozu...za gluten nisam sigurna, u šumi informacija sam se potpuno izgubila... kako da ozdravim crijeva da bi se tijelo izborilo sa svim ostalim... molim Vas savjetujte me ako znate kako i kome da se obratim... jer sam očajna..

    OdgovoriIzbriši
  31. Pozdrav..
    Nakon dva mjeseca ove zdrave prehrane sa puno juha i kokosovog ulja, stolica mi je normalne boje, kao i prije dok sam jela gluten i ostale gluposti,samo sto sada ima crne tockice unutra, o cemu se tu radi? Nemam nikakve bolove, ni nadutost itd. Hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  32. Poštovana Anita.
    Smiju li osobe s intolerancijom na kazein konzumirati domaći kefir ?

    OdgovoriIzbriši
  33. Poštovana, hvala na korisnom tekstu i informacijama. Jako dugo imam seboroični dermatitis, posljednjih godina vrlo loše stanje i pokušavam se liječiti pravilnom prehranom za obnovu crijeva i crijevne fluore. Gledao sam FODMAP listu koju spominjete i na njoj kao najgore namirnice slove češnjak i sve vrste luka, te se savjetuje potpuno izbjegavanje tih namirnica. S druge strane Vi i još puno stručnjaka preporuča navedene namirnice. Što bi trebalo u ovom slučaju, izbjegavati ili ne? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  34. Predobar članak ako može neka dijeta za 7 dana

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.