petak, 5. listopada 2012.

Magnezijev klorid


S engleskog preveo: Dražen Herendić 

Glavni magnezijev spoj
Magnezijev klorid su mnogi zdravstveni djelatnici prepoznali kao "glavni magnezijev spoj" i za prehrambenu i za lokalnu primjenu zbog njegove potentnosti i učinkovitosti. Magnezij je nedvojbeno terapijski pogodan za ljudsko tijelo ali puno toga je ostalo neizrečeno o vrstama i kvaliteti različitih oblika magnezija. Ne donose sve vrste magnezija iste (prepoznatljive) koristi. Poput ostalih minerala s prehrambenom vrijednošću, magnezij se pojavljuje u prirodi u raznim anorganskim i organskim oblicima. Svaki od tih oblika ima promjenjive stupnjeve učinkovitosti u ljudskoj biokemiji.
  • u obliku dodatka prehrani, magnezijev oksid, najčešći oblik magnezija u slobodnoj prodaji, pokazao se da ima vrlo nisku razinu apsorpcije, čak i do samo 4%
  • ostali oblici magnezija, posebno prirodno dostupan magnezijev klorid, pokazali su da postižu puno veću biodostupnost

Odabir lako topivog oblika magnezija donosi visoku potentnost i mnoge dobrobiti za zdravlje. Magnezijev klorid je posebno preporučljiv za brzodjelujuću terapijsku upotrebu. Jedan posebno siguran i prirodan oblik je sada dostupan u obliku čistog magnezijevog ulja ili kao magnezijeva sol za kupanje, gdje su oba dobivena iz netaknutih morskih dubina i testirani na čistoću od zagađivača.

Zašto magnezijev klorid?
Prema dr. Carolyn Dean, autorici knjige The Magnesium Miracle (“Čudo magnezija”) i stručnjakinji za terapiju magnezijem, magnezijev klorid i ostale anorganske magnezijeve soli pojavljuju se kao metal-vezivni (metal-ligand) kompleksi, tvari povezane oko jednog središnjeg atoma metala, u ovom slučaju magnezija. Svakom od tih metal-vezivnih spojeva se može pridružiti "konstanta stabilnosti" koja određuje njihovu relativnu sposobnost prelaska u ionski oblik.

Konstanta stabilnosti se kreće u opsegu vrijednosti od ispod 1 do blizu 20. Obzirom na oblike magnezijevih dodataka prehrani, biodostupnost tvari je veća čim je konstanta stabilnosti bliže nuli. Manja konstanta stabilnosti predstavlja topive komplekse, lakše razgradive u ionski oblik zbog biodostupnosti. To je važno jer mi ne apsorbiramo magnezij u obliku samog spoja magnezijevog klorida već kao slobodan magnezij i ione klora.

Konstanta stabilnosti za uobičajene magnezijeve spojeve
Slijedeća tablica prikazuje konstantu stabilnosti za neke uobičajene magnezijeve spojeve. Niža vrijednost konstante prikazuje veću biodostupnost.

Magnezijev spoj
Konstanta stabilnosti
Ioniziranost
Magnezijev klorid
0
Potpuno ioniziran
Magnezijev acetat
0,51
Uglavnom ioniziran
Magnezijev glukonat
0,7
Uglavnom ioniziran
Magnezijev laktat
0,93
Uglavnom ioniziran
Magnezijev malat
1,55
Uglavnom ioniziran
Magnezijev glutamat
1,9
Uglavnom ioniziran, ali neurotoksičan
Magnezijev aspartat
2,43
Uglavnom ioniziran, ali neurotoksičan
Magnezijev citrat
2,8
Uglavnom ioniziran
Izvor: Doctor Carolyn Dean, The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books, 2007; vrijednosti konstanti stabilnosti preuzete s adrese: http://george-eby-research.com/html/stability_constants.html

Potentnost magnezijevog klorida je jasno vidljiva iz ovih podataka. S konstantom stabilnosti jednakom nuli, magnezijev klorid je sasvim ioniziran u širokom opsegu vrijednosti pH; od niskog pH 2-3, koji se nalazi u želučanoj kiselini, pa do lagano alkalnog fiziološkog pH 7,4, koji se nalazi u vanstaničnim tekućinama, poput seruma i limfe.

Normalni pH kože je lagano kiseli, 4,5-6 i stvara savršeno okruženje za potpunu ionizaciju magnezijevog klorida. Zbog toga je optimalni unos u potkožno tkivo moguć lokalnom primjenom magnezijevog klorida, kako se primjenjuje u transdermalnoj terapiji magnezijem.

Magnezijev klorid pomaže probavi
Što se tiče utjecaja magnezijevog klorida na zdravlje, koristi su zadivljujuće. Mnogi istraživači podržavaju stav da je magnezijev klorid najbolji oblik prehrambenog dodatka, djelomično i zato što klorid ima ključnu ulogu u proizvodnji kloridne kiseline (HCl) u želucu.

Neki ljudi jednostavno ne proizvode dovoljno kloridne kiseline, što može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima koji se odnose na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari. Taj manjak može biti zbog raznih poremećaja koji utječu na želudac, ili jednostavno zbog individualnih razlika ili drugih nepoznatih razloga. S vremenom, kako starimo, proizvodnja kloridne kiseline u želucu se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek bude nedijagnosticirana.

Korištenje magnezijevog klorida kao magnezijevog dodatka prehrani ima dodanu vrijednost u tome što pomaže smanjiti potencijalne probleme koji mogu nastati konstantno opadajućim lučenjem želučane kiseline. U te probleme možemo uključiti:
  • oslabljenu apsorpciju vitamina i minerala
  • nepravilnu – nepotpunu probavu
  • povećanu podložnost na neželjene bakterije, viruse i gljivice koji prolaze kroz crijeva

Navedene prednosti proizlaze iz povećanog sadržaja klorida koji se nalazi u magnezijevom kloridu, dovoljno da poveća proizvodnju želučane kiseline i time povećava apsorpciju i samog magnezija i poboljšava ukupnu učinkovitost probave. Na taj način se stvara povoljno okruženje za asimilaciju kritičnih mikronutrijenata važnih za zdravlje, osobito kako starimo.

Uspješnost uljnih preparata od magnezijevog klorida
Potentnost i učinkovitost magnezijevog klorida se posebno postiže prilikom lokalne primjene na koži u obliku poznatom kao "ulje magnezijevog klorida". Pozitivni izvještaji medicinskih profesionalaca i potrošača u vezi zdravstvenih pogodnosti postignutih lokalnom primjenom naglašavaju njegovu praktičnost i djelotvornost u rješavanju različitih simptoma, uključujući i one koji se odnose na kožu, mišiće i živčani sustav.

Pobornici (korisnici) preparata magnezijevog klorida Ancient Minerals detaljno opisuju trenutni i dubinski utjecaj magnezija u lokalnoj (transdermalnoj) primjeni na njihovo zdravlje, dok su oralne doze različitih magnezijevih spojeva podbacile u odnosu na očekivanja. Pročitajte više o tome na:

Mala studija koju je provela dr. Norman Shealy, osnivačica Američkog holističkog zdravstvenog udruženja (American Holistic Medical Association) pruža nam dokumentirano istraživanje o utjecaju lokalne primjene magnezijevog klorida na krvnu sliku. Dr. Shealy usporedila je unutarstanične razine magnezija učesnika istraživanja prije i poslije određenog perioda svakodnevne lokalne primjene magnezija pomoću magnezijevih kupki i sprejanja uljem magnezijevog klorida.

Kod 75% učesnika primjećeno je značajno poboljšanje. Dr. Shealy je zaključila da jedinstvena svojstva superzasićenog magnezijevog klorida omogućavaju uspješnu apsorpciju u koži, povećavajući unutarstanične razine magnezija kod većine učesnika. Pročitajte više detalja o studiji dr. Shealy i drugim studijama o transdermalnoj terapiji magnezijem.

Snaga magnezija i njegova asimilacija
Često postavljeno pitanje među profesionalcima i potrošačima je upravo koji postotak ulja magnezijevog klorida, gela, losiona ili pahuljica se apsorbira u koži? I koliko su stvarno topički preparati (za lokalnu primjenu) magnezijevog klorida apsorbirani u odnosu na oralno korištenje?

Fickov zakon difuzije kaže da apsorbirana količina neke otopine (npr. ulja magnezijevog klorida) je direktno ovisna o:
  • koncentraciji otopine
  • vremenskom trajanju tijekom kojeg je otopina u kontaktu s membranom (npr. kožom)
  • dodatne varijable, uključujući mjesta primjene na koži, temperaturi otopine i dr.

Dok ove točke omogućavaju uvid u uvjete koji pogoduju djelotvornom upijanju magnezijevog klorida u kožu, konačni precizni odgovor koliko miligrama je apsorbirano je, naravno, nedostižan in vivo (na živo). Točne vrijednosti su podjednako nepoznate kad se govori o oralnim dozama.  Previše je faktora koji utječu na to koliko i kako brzo se magnezij asimilira i nakon toga šalje u krvotok, bilo to oralno ili preko kože.

Međutim, očigledna učinkovitost kože u preuzimanju magnezija u sprezi s mnogim koristima magnezijevog klorida u lokalnoj primjeni sigurno omogućava dobar temelj za brze rezultate kod korisnika. Ono što je mjerljivo je utjecaj na krvnu sliku, kako je pokazala studija dr. Shealy, zajedno s trenutnim poboljšanjem zdravlja u obnavljanju stanica s manjkom magnezija.

Ono što svi koji imaju iskustva s lokalnom primjenom magnezija priznaju: magnezijev klorid nedvojbeno donosi više iskoristivog magnezija u stanice nego bilo koji drugi oblik, pogotovo kad se koža koristi kao primarni put unosa.

Nedostaci oralnih magnezijevih dodataka prehrani
Važno je napomenuti da oralni magnezij (unešen oralnim putem) predstavlja izazov za puno ljudi. Za mnoge, ti izazovi postaju ograde za uspješno obnavljanje razine unutarstaničnog magnezija.

Prvo, stvarne razine apsorpcije oralnih magnezijevih dodataka su rijetko uzete u obzir kad se daju preporuke o doziranju. Korištenje slabo ioniziranih oblika magnezija može time rezultirati neuspješom nadopunom. Studija iz 2001. g. je pokazala da magnezijev oksid, jeftin magnezijev kompleks, uključen u mnoge popularne prehrambene dodatke, može imati djelomičnu apsorpciju u crijevima od (čak) samo 4%. Ako netko uzima uobičajeno preporučenu (iako skromnu) dozu za odrasle od 300-400 mg magnezija po danu u ovom slabo apsorbirajućem obliku, to možemo izjednačiti s iskoristivom dozom od 12-16 mg.

Drugo, možda i važnije, je činjenica da skoro svi magnezijevi dodaci dijele opću tendenciju za laksativnim djelovanjem u crijevima. Utjecaj različitih magnezijevih spojeva na pokretljivost crijeva i mekoću stolice je dodatno pojačan količinom uzetom u jednoj dozi.

Čim je pojedinačna doza veća, time je i mogućnost proljeva veća, čime se smanjuje vrijeme prolaska kroz crijeva. To je vrlo važno, kako dr. Shealy spominje u svojoj knjizi "Sveta voda, sveto ulje: Izvor mladosti", postoji pouzdani dokaz koji kaže da apsorpcija jako ovisi o magnezijevom zadržavanju u crijevima – minimalno 12 sati. Ako je prolazno vrijeme kraće od 12 sati, postotak apsorbiranog magnezija može biti bitno smanjen.

Kad se ove činjenice uzmu u obzir, zajedno s nepredvidljivošću razine oralne apsorpcije magnezija za neku osobu, rezultat postaje nepouzdan u više slučajeva. U odnosu na to, zaobilaženje probavnog sustava lokalnom primjenom magnezijevog ulja, losiona ili gela – ili neke druge transdermalne terapije uključujući magnezijevu kupku ili namakanje nogu – zaobilazi puno poznatih nedostataka koji idu zajedno s oralnom primjenom. Pročitajte više o Ancient Minerals magnezijevim proizvodima i njihovim prirodno dostupnim izvorima magnezija, pogledajte video Transdermalni magnezij: što kažu stručnjaci i vidite rezultate magnezijeve terapije u stvarnom životu.

Primjene i prednosti magnezijevog klorida
Brza pretraga na Pub Med će dati tisuće znanstvenih studija koje ističu pogodnosti raznih magnezijevih spojeva u ljudskoj biokemiji. Od migrena i kontrole bolova do depresije, anksioznosti, nesanice i pamćenja, magnezij je jasno pokazao veliku raznovrsnost kao ljekoviti materijal.

Međutim, magnezijev klorid je pokazao jedinstvene osobine van domene drugih anorganskih soli koje su nam posebno zanimljive. Kako je francuski kirurg Pierre Delbet 1915. otkrio:
  • primjena otopine magnezijevog klorida na otvorene rane ima povoljan utjecaj na aktivnost leukocita i fagocitozu, čineći ga savršenim za čišćenje rana
  • oralni magnezijev klorid je snažan imuno-stimulans, pokazujući vidljivi efekt jačanja organizma

30 godina kasnije još jedan francuski liječnik, A. Neveu, koristio je oralno magnezijev klorid za široki opseg poremećaja koristeći podsticanje imunološkog sustava koje magnezijev klorid pruža.

Dr. Jose Perez Albela Beraun, ravnatelj Instituto Bien de Salud u Limi, u Peruu, vatreni je pristalica magnezija, gdje je upravo magnezijev klorid oblik kojeg skoro isključivo koristi u svom radu. Dr. Albela širi glas o magnezijevom kloridu i zdravlju preko njegovih radijskih emisija, javnih predavanja, preko kolega, a u stvari on proizvodi i distribuira pakete magnezijevog klorida, često ih poklanjajući potrebitima. Priče o uspjesima pacijenata dr. Albele mogle bi ispuniti cijelu knjigu.

Magnezijevo ulje, tekući magnezij, magnezijev sprej - sva imena se odnose na koncentriranu otopinu magnezijevog klorida koja se primjenjuje na kožu – sve su to favoriti mnogih holističkih zdravstvenih radnika. Dr. Carolyn Dean opisuje izvanredne koristi koje imamo od magnezijevog ulja: "Vrlo zanimljiv dodatak magnezijevoj obitelji je proizvod ugrubo nazvan magnezijevo ulje. To uopće nije ulje već superzasićena otopina magnezijevog klorida. Magnezijevo ulje se može špricati ili utrljati u tijelo i brzo se apsorbira kroz kožu. Pomaže u znatnom povećanju količine magnezija u tjelesnim tkivima i zaobilazi probleme koje neki ljudi imaju s mekom stolicom kad pokušaju  unositi u organizam dovoljne količine magnezija da zadovolje svoje potrebe. To može biti posebno važno za slučajeve značajnog manjka magnezija koji su bili tretirani magnezijem intravenozno, prije nego je naišlo magnezijevo ulje."

Obzirom da nisu svi magnezijevi dodaci prehrani isti, isplati se uzeti u obzir učinkovitost raznih oblika magnezija prije odabira najboljeg.

Brzodjelujuća sposobnost topičkog magnezijevog klorida da predaje magnezij bolje od oralnih oblika čini ga savršenim za uspostavu optimalnog zdravlja.





51 komentar:

  1. Gdje u Zagrebu nabaviti kvalitetean mg klorid

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Josipe, ako vam ne smeta što se šalje poštom i plaća pouzećem, preporučujem vam da posjetite stranicu www.wix.com/magnezijevklorid/si ili im pišite na magnezijevklorid@gmail.com
      Ja sam više nego zadovoljna.

      Izbriši
    2. Pozdrav,
      i ja sam koristila taj slovenski magnezij klorid 8mj, mogu samo reci da se rezultati stvarno vide, za dva tj na noktima, tri mj na kosi i koži i ostalim blagodatima koje ostaju dugo i nakon prestanka uzimanja, što ne mogu reci i za neke koje sam kupovala poslje u Zagrebu u ljekarnama i sl..
      Zašto je to tako?..ne znam, ali sam cula da večina ih nije cista, pa vjerovatno ni doza ne može biti ista, a nje se pridržavam u miligram, 33g u litri prokuhane, ohladjene vode i pijem svaki dan 0.25ml koja je preporuka za do 50g starosti..

      Izbriši
    3. Slažem se s vama, i ja ga koristim u istom omjeru i prezadovoljna sam iako ga pijem tek 6 nedelja.

      Izbriši
    4. Meni je dugotrajno oralno uzimanje magnezij klorida stvaralo dva negativna efekta. Prvi je aritmija srca, drugi je poznato laksativno djelovanje. Laksativno djelovanje jos skracuje proces probave i time smanjuje apsorbciju magnezij klorida. Spricanjem spraya po kozi napravljenog od zasicene otopine magnezij klorida i vode u omjeru 100g magnezij klorida na 1 dl vode (naravno prokuhane i ohladjene ili za lijene Jana bez mjehurica), rijesio sam se aritmije i laksativnih problema. Za spricaljku sam upotrijebio 1dl bocicu od nekog sredstva za suncanje, dobro oprao i u to nalio "magnezijevo ulje". Deset spriceva dnevno iz te bocice po trbuhu i pod pazuhe uz utrljavanje prstima zadovoljava 40% dnevnih potreba. Takva ista bocica u apoteci je cca 150kn, a ista apoteka prodaje magnezij klorid u vrecicama od po 200g za cca 35kn. Toplo preporucujem.

      Izbriši
    5. Slazem se u potpunosti,ja ga ne mogu pit koliko je gorak.Imam taj slovenski I pravim sebi mg ulje.👍👍👍

      Izbriši
  2. Da li je onda magnezijev oksid, koji ja uzimam, beskoristan ?
    Ako nemamo mogućnosti da uzimamo magn.klorid intravenozno, kolika je uopće korist od oralnog uzimanja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja uzimam oralno MgCl vec dulje vrijeme, kao i kroz kozu i totalno sam se preporodila. Vidim da je on u Zg skup. 100g-20kn. Najbolje ga je kupiti preko ebaya. Placam svoj 50kn-2 kg i traje mi godinu dana.

      Izbriši
    2. Nije Mg oksid beskoristan, već zahtjeva dobru želučanu kiselinu koja će oksid pretvoriti u hlorid, jer organizam Mg apsorbuje isključivo kao klorid. Zato se samo Magnezij u obliku klorida može unositi transdermalno - preko kože kao Mg ulje.

      Izbriši
  3. magnezijev klorid možete nabaviti u ljekarni,Bauerova br.5.
    100 gr košta oko 20,00kn

    OdgovoriIzbriši
  4. Može li mi netko pouzdano reći, jer nigdje do sada nisam pronašla taj podatak, smije li se magnezijev klorid koristiti i u trudnoći? S obzirom na činjenicu da ginekolozi često trudnicama prepisuju dodatke prehrani s magnezijem u obliku šumećih tableta, može li onda škoditi magnezijev klorid? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas me cude doktori koji uopste preporucuju nesto, a u obliku sumecih tableta, narocito trudnicama, pa i ostalim. Poznato je da su sumece jako stetne za bubrege.

      Izbriši
    2. Magnezijev klorid, kupim u apoteci 33 gr i to ide na litru ohladjene prokuhane vode. Ne mora u frizideru da se cuva. Pre upotrebe promucati i popiti ujutro 0,5 dcl, Kao preventiva. Dok kod bolesti kostiju i ujutro i vece istu koliciniu. Terapiju prekidati - praviti pauze, (potrazite po net-u). Pozdrav

      Izbriši
  5. http://arealfoodlover.wordpress.com/2012/04/15/how-i-remineralized-my-tooth-cavity-without-dentistry/
    http://www.remineralizeteeth.org/
    http://wellnessmama.com/3650/how-to-remineralize-teeth-naturally/
    http://kariesheilen.de/karies/Locher-konnen-remineralisiert-werden.htm
    http://kariesheilen.de/karies/Lernen-Sie-wie-man-Locher.htm
    http://dermarki.de/karies.php

    prva dva linka sam malo gledala a ostale nisam a neznam engleski nego sam uz pomoc google prevoditelja.Zanima me da li ova ishrana sto se navodi za samo izljecenje zubnog karijesa ima li slicnosti sa LCHF ishranom?Ili se meni cini da je to slicno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dosta je slicna ishrana, jedina razlika koliko sam shvatila je da se ne koriste orasasti plodovi, jer sadrze fitinsku kiselinu a ona je glavni krivac za izvlacenje minerala iz zuba i kostiju.

      Izbriši
  6. nisam znala gdje to da postavim pa sam postavila ovdje

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovani,javljam se prvi put i ne znam kako mi je promaklo ovo o magneziju, pa bih zamolila ako netko može ili zna da li smiju miasteničari (miastenija gravis)uzimati ovaj magnezij klorid.

    OdgovoriIzbriši
  8. Budući da je otopina magnezij klorida neugodnog okusa, ima li nekih negativnih učinaka ako se pomiješa sa sokom narandže ili jabuke??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pola decilitra na ex, Pa to nije toliko ruzno, posto posle toga ide voda.

      Izbriši
    2. Ne, nema negativnih učinaka. Valja imati na umu da je dnevnu dozu (1 dl) bolje podjeliti u više gutljaja nego uzeti odjednom. Posljednju, obavezno prije spavanja - odlično smiruje.

      Izbriši
  9. Molim Vas,Anita,koliko se dugo uzima otopina magnezij korida,tj.koliko dugo jest pauza do ponovng uzimanja?Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  10. da,i mene zanima, koju kolicinu i koliko cesto je preporucljivo?
    s cim iz lchf se moze pomijesati da se malo ubije okus?

    i koji bi preporucili iz ljekarne?

    hvala puno

    OdgovoriIzbriši
  11. pozdrav svima.Bio sam citao o mg.kloridu pa sam isao u apoteku ali su mi rekli da je trenutno obustavljena prodaja zbog necega(neznam cega).onda sam preko rodbine zamolio da mi nabave u Zagrebu i nasli su u nekoj apoteci orgin.pakovanje od 2oo gr.Okinawa Nigari.i bas kad sam namjeravao poceti sa primjenom (33 gr.mg klorida)u litru demineralizirane vode i pije se,procitao sam na internetu da Japanski (nigari)nije dobar jer je navodno ozracen od Fukusime.Molim vas dali neko od vas zna nesto vise o tome(provjereno) da mi odgovori.Zahvaljujem !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ne bih pila taj Niagari,imala sam prilike kupiti ga,ali sam se odlučila sa pročišćeni od Kemiga.Imate ga u zagrebačkoj privatnoj ljekarni,biljnoj ljekarni na Vrbanima.Moguća je dostava,vjerojatno i poštom.Upitajte.Uglavnom,ja tamo kupujem.Magistra je jedna jako ljubazna osoba koja sve objasni,kažu oni koji su s njom razgovarali,čula sam da i sama koristi isti magnezij.Mene su prilikom kupnje pitali za kakvo svjedočanstvo,jeli pomoglo,naravno da jest,protegnem noge bez grčeva,evo kontakt adresa pa naručite.Vjerujem da oni imaju.Zašto magistra ne pije i ne nabavlja Niagari,to je sasvim dovoljan odgovor na vaše nedoumice. Poštovanje

      http://www.malci-viola.hr/kontakti


      Izbriši
    2. Ja mislim da Nigari nije dobar. Pila sam ga izvjesno vrijeme i sve živo me je bolilo. Čim sam ga prestala piti nisam više imala bolove. Isto tako moj suprug ga je pio 2 puta dnevno po malu čašicu i svi zglobovi su mu postali bolni i otečeni. Prestao ga je piti a sa zblobovima ima još uvijek problema. Unekim časopisima i forumima sam pročitala da magnezij napada tamo gdje se kalcij nagomilao i da onda nastaju bolovi dok se taj višak kalcija ne očisti. Neznam dali je to točno ali po bolovima moga supruga mislim da ta tvrdnja nije točna.

      Izbriši
    3. Možda nije problem u Nigariju kao Magnezij kloridu već u tome što Nigari nikada nije registriran kao DIJETETSKI SUPLEMENT, odnosno, nikada nije ispitan na teške metale i radioaktivnost, već samo na bakteriološku ispravnost, na što se ADITIVI samo ispituju, a Nigari nije ništa drugo do aditiv u proizvodnji tofu sira. Posebna priča je to što dolazi iz Japana gde je čak i zemlja u parkovima radioaktivna ....

      Izbriši
  12. molim vas recite mi dali pomaze mg hlorid kod osteoporoze

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da.O tome imate ovdje sa istog bloga
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/08/velicanstveni-magnezij.html

      Izbriši
    2. Da, to je jedini suplement koji treba uzimati kod osteoporoze, jer, nije problem u unosu Kalcija već u njegovoj preraspodjeli u organizmu a to riješava Magnezij (najbolji unos u obliku klorida).

      Izbriši
  13. Recite mi molim vas je li potrebno praviti pauzu kada se uzima magnezijev klorid?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, jer Magnezija nema dovoljno u zemlji (preduboko je) i nema ga u biljkama u kojima se očekuje, odnosno, ne postoji način da ga unesemo kroz normalnu, uravnoteženu ishranu, već, isključivo kao suplement.

      Izbriši
  14. Da li neko zna ZAŠTO NIJE DOZVOLJENO TRUDNICAMA I DOJILJAMA da piju magneyijum hlorid?
    Unapred hvala!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav! Na koji način magnezij pomaže kod depresije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Magnezij je stari lijek za tjeskobe, apatije, depresije, glavobolje, nesigurnosti, razdražljivost, nemir... Dr Emily Deans lijepo objašnjava:
      http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201106/magnesium-and-the-brain-the-original-chill-pill

      Izbriši
    2. Da, Magnezij sudjeluje u preko 300 enzimskih procesa u organizmu i baš smirujuće djelovanje se prvo osjeti (već prvu veče) kod unosa Magnezijuma.

      Izbriši
    3. Možda Vam ovaj tekst prenesen iz nekog izvora pomogne:

      MAGNEZIJ ZA ŽIVCE

      Magnezij ima smirujući utjecaj na živčani sustav, pa se često koristi za poticanje dobrog sna. Koristan je kod epileptičkih napada, konvulzija kod trudnica ili "drhtavice" kod alkoholičara. Razine magnezija, općenito su niske kod alkoholičara. Ako su razine Magnezija niske, živci gube kontrolu nad mišićnom aktivnosti, disanjem i mentalnim procesima. Živčani umor, tikovi i trzanje, tremor, razdražljivost, preosjetljivost, grčevi u mišićima, nemir, tjeskoba, konfuzija, dezorijentacija i nepravilan rad srca mogu biti posljedica nedovoljnog unosa Magnezija. Česta pojava kod nedostatka Magnezija je oštra reakcija mišića na neočekivanu buku. San je nemiran, napet i isprekidan čestim buđenjima. Međutim, nisu svi oblici Magnezija jednako djelotvorni. U studiji na preko 200 pacijenata, dr.. W. Davis koristio je Magnezij klorid kao potencijalno sredstvo za borbu protiv nesanice. San se javljao brzo i nije bio isprekidan, a umor nakon buđenja nestao je kod 99% pacijenata. Pored toga, smanjile su se tjeskoba i napetost tijekom dana.
      Mnogi simptomi Parkinsonove bolesti mogu se prevladati visokim dozama Magnezija; drhtavica se može prevenirati a ukočenost ublažiti. Kod predeklampsije, trudnice mogu dobiti konvulzije, mučninu, vrtoglavicu i glavobolje; u bolnicama se ta stanja tretiraju infuzijama Magnezija. Zbog snažnog opuštajućeg učinka, Magnezij nije samo dobar za san, nego je značajan kod liječenja glavobolja i migrena. Čak je i veća stopa samoubojstava povezana s nedostatkom Magnezija.
      Mnogo je izvješća o slučajevima epilepsije gdje se ona znatno poboljšala ili potpuno povukla kod uzimanja dodatnog Magnezija. U pokusu s 30 epileptičara 0,450 mg dodatnog Magnezija dnevno uspješno je kontroliralo njihove napadaje. U drugoj studiji je utvrđeno da što je razina Magnezija u krvi bila niža, epilepsija je bila teža.

      Magnezij najbolje djeluje u kombinaciji s vitaminom B6 i cinkom. Čak se i početno pražnjenje živčanih stanica, koje pokreće epileptički napadaj, Magnezijumom može suzbiti.

      Izbriši
  16. Moze li netko reci koji je najbolji mg klorid? Ja trenutno uzimam od nigare, ali vidim da povratne info nisu bas najbolje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od Kemiga je navodno pročišćen.

      Izbriši
    2. poštovana Anita i blogeri, na prehrani bez šecera i ostalog smeca sam 5 tjedana. skinula sam 10 kilograma . osjecam se odlicno. prije tri mjeseca su mi dijagnosticirali ishijalgiju ifizikalnu
      terapiju. nakon prvog tretmana ostala sam u krevetu dva dana s strašnim bolobima u desnoj nozi. u potrazi za lijekom, nabasala dam na članak o magnezij kloridu. pijem ga već 10 dana i prvi puta sam 11 noc prespavala. pijem kemiga pakovanje 33g, kupljeno u ljekarni za 10 kuna.. niagi se koristi za pravljenje misa i tofua, takav je bio komentar kad sam ga htjela kupiti.

      Izbriši
  17. Postovana Anita, imam gastritis i tesko podnosim mg chlorid oralno. Gore u tekstu sam procitala da nedostatak magnezija uzrokuje probleme sa zelucem. Da li gastritis moze biti uzrokovan upravo time jer mi nisu pronasli uzrok. Imam i sve moguce ostale simptome nedostatka magnezija. Dakle zanima me ukoliko ga uzimam putem transdermalne terapije, da li i dalje povoljno utjece na gastrointestinalni trakt?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oko 90% gastritisa je uzrokovano djelovanjem helicobacter pylori.Savjetujem vam da napravite krvni test na Ig/e na tu bakteriju i velika je vjerovatnost( 90% ) da će rezultat biti pozitivan.Nakon toga treba provesti terapiju za tu dijagnozu.

      Izbriši
    2. Imate mogučnost unosa Mg klorida transdermalno - preko kože. Otopite Mg klorid u vručoj vodi u omjeru 1:1 (100 grama na 1 dl vode). Kad se ohladi, sipajte u neku prskalicu i nanosite po stomaku i ispod pazuha u neograničenoj količini. Prednost transdermalnog unosa je u tome što nema ograničenja u unosu (oko 400 mg kao kod oralnog), a sigurno otklanja telesne mirise i još puno toga... Više imate na sajtu: www.svejeizljecivo.com

      Izbriši
  18. Samo jedan komentar i pitanje
    Koristim već 3 tjedna magnezijev oksid, nigari iz bio bio. Možda malo više, od nekakve dnevne doze jer sam ga mazao preko kože.
    Imao sam kao nekakvi osjećaj vrtoglavice, nešto čudno u glavi. Spavao sam izvrsno, iako niti prije uzimanja magnezija nisam imao problema sa spavanjem. Međutim, ujutro kad se probudim, najčešće vrlo rano oko 5, osjećam umor, ali ne mogu više spavati ali mi se niti ne da dignuti. Ležim ali ne mogu zaspati. Neki čudan osjećaj. Samo jedan dan nisam uzimao magnezij i spavanje savršeno. Isto tako preko dana, kao da osjećam nekakav umor u glavi, ali kad bihotišao spavati, ne bih mogao. Razmišljam da nije zbog arsena u nigariju. Sada sam prekinuo sa uzimanjem što mi je žao. Već više od 10 mjeseci imam bol u ramenu, tetivi. Kažu mi, kalcifikacija tetiva, operacija , ultrazvuk........ Uzimanjem Mg klorida stanje se bitno poboljšalo, ali ne do kraja jer sam zbog drugih razloga prekinuo. Zna li netko nešto o toma.

    OdgovoriIzbriši
  19. Zna li netko kakve je cistoce magnezij okinawa,posto sam ga uzeo nedavno i nisam bio bas upucen u neke stetne sastojke koje bi mogao sadrzavati,pa bih zamolio nekoga da odgovori ako zna.

    OdgovoriIzbriši
  20. Moja majka je srčani bolesnik na marivarinu i dijabetičar na inzulinu, boluje i od depresije. Smije li uzimati magnezij klorid? Molim odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav svima, zanima me smiju li i djeca koristiti magnezijev klorid. Konkretno, Konigov. Djeca u dobi 6 i 7 godina, npr.u dvostruko nizoj dozi... Ne mogu pronaci nikakve relevantne informacije o tome pa molim pomoc. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  22. Slobodanka ja bih vas molila za odgovor dali smijem koristiti magnezi klorid nigari ,imam visoki tlak i problema sasrcem ali kad popijem magnezi osjetim nekakava bol između dojki u prsima a imam i jake grčeve u nogama pa vas molim za odgovor dali može djelovati na srce puno hvala čekam odgovor i gdje mogu kupiti čisti magnezij i da nije iz japana ...hvala ..

    OdgovoriIzbriši
  23. Magnezijev klorid ili magnezijevo ulje kako je jos poznat, je izuzetno koristan za smanjenje visokog tlaka i mnoge druge funkcije u tjelu. Grcevi su obicno znak nedostatkla magnezija, or kalija(jedite banane)ili ste dihidrirani.
    MK se najbolje upija preko koze. Stavite vodu u staklenu bocu da odstoji dan da se ispari klor iz vode. Prokuhate 200 ml vode(ne smije biti aluminijski lonac) u koju dodate 200 gr Magnezijevog Klorida i promuckajte da se rastopi. Kad se ohladi utrljajte u kozu prije spavanje i iako je moguce sredinom dana.

    Ne uzimajte MK u isto vrijeme kad uzimate tablete za snizenje tlaka.

    U zimskim mjesecima preporuca se uzeti D3 vitamin oko 4000 ui dnevno s K2(koga ima u kiselom kupusu i mlijecnom kefiru. Kiseli kupus se ne pere i jede se sirov.

    Za dodatne informacije i gdje kupiti po povoljnim cjenama kontaktirajte nutricionistu na petraplavac@gmail.com

    Sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši
  24. Kupljen u lijekarni da li je ok.,može li u početku biti naglašeni bolovi zbog reumatske.artritisa pošto se mora rasporediti i odstraniti višak kalcija ili ga bolje ne piti

    OdgovoriIzbriši
  25. Evo ja ulje koristim vec 3 godine, za koljena i ponekad za kicmu, imam jako "mekana" koljena, trcati ne mogu ali od kada koristim mag.ulje mogu svaki dan voziti bicikl i bez problema prosetati 5 km,pogotovo je djelotvoran ako prehladite vrat ili ledja na propuhu, nikada nisam primijetila nikakve neg.posljedice. dva puta sam oralno uzimala Mg tablete i jako su mi napravile mucninu i isto kao da sam osjetila poskakivanje srca. MgCl ulje preporucam!odlicno je i mgcl sol staviti u kadu. Ja narucujem na amazonu ali sve vise trgovina isto prodaje.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.