nedjelja, 5. prosinca 2010.

Vrijeme blagdana

Postovani citatelji!

Prosinac je mjesec blagdana, obiteljskih okupljanja i zimskih radosti, mjesec darivanja i cestitanja, vrijeme dobrih nakana i veselja. Mjesec zavrsavanja starog i pocetka novog, vrijeme obracuna svojih uspjeha i neuspjeha, te donosenja novih odluka.


Prosinac je takodjer mjesec kuhanja, pecenja i uzivanja u tradicionalnim blagdanskim jelima u krugu obitelji i prijatelja. U LCHF prehrani dozvoljena su sva zaista fina jela; peceni odojak, punjena purica bez mlinaca (kome trebaju mlinci?), bozicna sunka, domace kobasice, spek, prsut, najfiniji sirevi, mastovito pripremljene salate i jela s povrcem, sarme, fine slastice sa mljevenim bademima i orasima, jajima, maslacem, vrhnjem, kokosovim brasnom, kakaom... Izbora je puno, upotrebite svoju mastu... Ne dajte se navuci u zamku kolaca od secera, margarina i bijelog brasna. Lijepo mirisu ali su losi za vas.

Hrana je simbol obilja, srece i blagostanja i trebamo u njoj uzivati a ne da nam ona bude razlog za losu savjest. Budite blagi prema sebi, slusajte svoje tijelo i ne cinite stvari koje su lose za vas. Nazdravite casom kvalitetnog vina i uzivajte u okruzenju svoje obitelji i dobrih prijatelja. Ovo je vrijeme da budemo bolji i iskreniji jedni prema drugima. Okruzite se bliskim i dragim osobama, volite druge ali volite i sebe.

Za mene ovaj mjesec znaci i povlacenje od mojih online aktivnosti i posvecivanje obiteljskom zivotu. Zato vas sviju lijepo pozdravljam, i zelim radostan Bozic i sretnu Novu 2011. godinu! Neka nam s Novom godinom dodje novo vrijeme, vrijeme kada ce ljudske vrijednosti doci u prvi plan a materijalno postati manje vazno. Neka nam Novo desetljece donese jedan bolji svijet u kojem ce se cijeniti plemenitost, blagost, tolerancija, dobronamjernost, iskrenost, suosjecajnost i ljubav.

Sve najbolje i vidimo se u Novoj godini!





srijeda, 1. prosinca 2010.

Raw Smoothie i povrće



Jedan od boljih načina da se započne novi dan je priprema svježe smiksanog raw smoothieja od svježih sirovih namirnica bogatih enzimima: povrća, dobrih masnoća, žumanjaka, orašastih plodova, sjemenki i kefira. 

Ovi napici jednostavno se pripremaju, svi sastojci samo se ubace u blender i za par minuta je osvježavajuća nutritivna bomba gotova. Dobra stvar s kašastim sokovima je da ih možete pripremiti od namirnica koje su vam trenutno pri ruci i svaki put možete miksati nove kombinacije, jer mogućnostima nema kraja. 

Evo par primjera, ali slobodno dajte svojoj mašti na volju i isprobajte i druge. Ovo su kombinacije koje sam ja isprobala i mislim da sastojci lijepo odgovaraju zajedno.




Smoothie od avokada
1 manji ili pola većeg avokada
1 šaka zelenog lisnatog povrća
2 žlice djevičanskog maslinovog ulja
1 iscijeđeni limun
malo morske soli
150 ml vode

Smoothie od cikle
1 manja ili pola veće cikle
1 šalica šumskog voća
100 ml kefira
2 žlice fino samljevenih badema
100 ml vode

Kod konzumacije smoothija je bitno imati na umu da preskačemo proces žvakanja hrane, koji je vrlo bitan za zdravu probavu. Naime, već u ustima prilikom žvakanja hrane, izlučuju se enzimi koji pomažu razgradnju ugljikohidrata. No, još je važnije da žvakanje šalje signal u želudac da se pripremi za probavu hrane. Kako tekuću hranu ne žvačemo, trebamo voditi računa da je ne popijemo na brzinu, nego da smoothie pijuckamo pomalo i zadržavamo svaki gutljaj u ustima, kako bismo poslali pravi signal u želudac. 

Miksanje povrća u smoothije omogućava lakšu apsorpciju nekih nutrijenata iz povrća, konzumaciju veće količine sirovog povrća kao i veću raznolikost povrća u prehrani. Ali ipak treba povesti računa da se neke vrste povrća ne preporučuju sirove, o tome više pročitajte ovdje: Raw Food i LCHF

Povrće je jako zdravo i trebamo ga jesti uz svaki obrok, o tome više pročitajte ovdje: Povrće - neizostavan dio prehrane.

Povrće, biljna hrana i sirove namirnice su zdrave i potrebne, ali zdrava ljudska prehrana se ne može sastojati samo od biljne hrane, o tome više pročitajte ovdje: Sirovojelstvo i da li je čovjek biljojed.



Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.