nedjelja, 20. lipnja 2010.

Pasteta od tunjevine


Evo da podijelim s vama recept za pastetu od tunjevine od moje sestre Maje. Pasteta je fantasticna a u kombinaciji s mojim dobrim jutarnjim kruhom predstavlja totalni gastronomski uzitak.

U mikser ili multipraktik stavite:
  • 1 iscijedjenu konzervu tunjevine od 125 g
  • 50 g ABC sira (1/2 manjeg pakovanja)
  • 1 zlica maslinovog ulja
  • 1/2 zlice majoneze
  • 1/2 zlicice senfa
  • 3 komada ociscenih fileta slane srdele ili incuna
  • papar
  • malo origana
  • malo bijelog luka u mrvicama
Miksajte do zeljene gustoce. U slast!


Broj komentara: 14:

  1. Mogu li se umjesto srdela i inćuna staviti sardine?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljam vas i zahvaljujem na svemu što ovdje pišete, dobro je znati.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovana Anita, evo mene opet, sad je pitanje u vezi s ribom iz konzerve, npr., sardinom. Na skoro svim konzervama piše sastav: riba ...%, biljno ulje...%, no, postavlja se pitanje, kakvo je to biljno ulje? Kako je kod nas nemoguće nabaviti takav proizvod organski, dakle, čist i bez kemikalija i genetski modificiranih saatojaka, čitam sastav onih običnih. To tzv. biljno ulje je, ne bi vjerovali, sojino. Po mojem, jedino može biti GMO. Što bi drugo bilo dovoljno jeftino? Jedino tunjevinu možemo pronaći u maslinovom ulju, a i to je rafinirano, dakle, osiromašeno i puno kemikalija. Sad si postavljam, a i Vama, Anita, pitanje, kakvu ribu da upotrijebim za paštetu ili slična jela, kakvu ribu u konzervi da kupujem? Tunjevina u maslinovom ulju je oko 16 kn, mada ni sardine u konzervi nisu puno jeftinije, ima ih po 10 kn, npr, one koje su navodno hrvatski proizvod. Sad još idem u potragu za inćunima, izvorno proizvedenih, da su konzervirani samo solju, a ne da "plivaju" u više ulja, nego je inćuna, a i bezobrazno su skupi. Imate li kakav prijedlog u vezi s tim? Isto tako me zanima, mogu li umjesto tunjevine, npr., staviti jetru i kakvu, pečenu ili kuhanu, u paštetu? Paštete inače obožavam, kao i svi u mojoj obitelji. LCHF prehrana me polako dovodi u red, Vaš blog, Anita, promijenio mi je život nabolje i zahvalna sam Vam što ulažete toliko truda i imate toliko volje da svakodnevno odgovarate na naša pitanja, često pronađem odgovor među komentarima i pitanjima drugih posjetioca bloga. Do sada nisam ni naišla na osobu kojoj je toliko stalo do sasvim nepoznatih ljudi, kako je Vama. Pozdrav od Sanje B. !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, uvijek ocijedim ribu iz konzerve bez obzira na to kakvo ulje je navedeneo u sastavu. Onda dodam maslinovo ulje koje nabavljam kod osobe koju poznam, a to ulje je vrhunske kvalitete.
      Za jetrenu paštetu imate bezbroj recepata. Ukratko: prodinstate luk, dodate pancetu izrezanu na kockice ili mesnatu slaninu i na kraju jetru očišćenu od žilica. Kad se prohladi usitnite smjesu u blenderu, dodajte maslaca, malo senfa, sjeckanog peršunovog lista. Začinite solju i paprom. Netko dodaje konjak, netko kuhana jaja, češnjak....

      Izbriši
  4. Hvala, Vladka na odgovoru! Napravit ću paštetu po Vašem receptu. Što se maslinovog ulja tiče, to mi je vječni problem. Kupujem ga u trgovini, no, je li kvalitetno kakvo bi bilo domaće, vjerojatno nije ni blizu. Pozdrav od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanjo, pokušajte s tunjevinom marke konzum ali u salamuri. cijena joj je oko 10kn. upravo zbog tih raznoraznih ulja koji su bez okusa i mirisa, odlučila sam kupovati samo u salamuri jer mislim da je nekako manje umjetno. voda+sol. Probajte. Nije ni lošeg ukusa.

      Izbriši
    2. Ks, hvala na savjetu, probat ću. Pozdrav od Sanje B.

      Izbriši
  5. Evo da napišem i naš recept za riblju paštetu kako ju pravimo doma već desetak godina i koja nam je super, a mislim da je u skladu s LCHF prehranom. :)

    Dakle, u mikser se stavi jedna konzerva tunjevine, 2 konzerve sardina, 3 kuhana jaja, 50-ak grama maslaca, iscijedi jedan limun i malo posoli.. Doda se i malo maslinovog ulja, ali ne previše, dovoljno je iz konzerve tunjevine ili ako hoćete dodati neko svoje onda negdje jedna žlica (ulje iz sardina se baci jer je to biljno ulje koje je bezveze, a i nije po LCHF-u.. :) ). To se onda sve smiksa u mikseru i to je to. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedan mali doprinos bezbrojnim varijacijama pašteta od tune... Jednom probajte umjesto tune iz konzerve staviti kuhanu ribu, bilo koju, može opet tuna. Ispast će jeftinije, drukčije, a često i bolje :D - mogu se korisiti i nepojedeni ostaci ribe na lešo da se na baci...

    OdgovoriIzbriši
  7. Tunjevine ima isto kupiti bez ulja u lidl

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav svima,

    htio bih pokušati napraviti paštetu od tune ali pošto sam na AC dijeti odnosno prehrani ne mogu koristiti navedene sastojke. Pokušao bih i napraviti domaću majonezu ali u nju ide senf najčešće. Naime, kupovni po sastavu sadrži ocat i/ ili šećer, a to mi nikako odgovara. Koji onda da koristim? Molim pomoć!

    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tu sam našla recept za domaći senf, napravila ga i prefini je, samo ga trebao napraviti nekoliko dana unaprijed da se okusi prožmu:
      http://mari-the-gold.blogspot.hr/2012/04/domaci-francuski-senf-sa-medom-i.html
      Možete, naravno izbaciti med i ocat, umjesto octa dodati sok limuna. U frižideru mi stoji u maloj staklenki već više od mjesec dana i još je dobar.

      Dobar tek!
      Darka

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.